Varje år på första maj delar Vänsterpartiet ut sitt medborgarpris. Prissumman är på 5 000 kronor och består av den partiskatt som de lokala politikerna betalar och är tänkt att stärka ideellt samhällsengagemang.
Till följd av att partiledaren Nooshi Dadgostar i år talade i Hultsfred på första maj blev prisutdelningen av först under måndagen.
Då fick gänget bakom Begagnatmarknaden i Vimmerby ta emot årets medborgarpris.
"Genom att årligen arrangera Begagnatmarknaden för alla barn i Vimmerby skapas återkommande tillfällen av glädje får kommunens invånare. Bortglömda leksaker som blir någons nya favorit, skor och kläder som får ett andra liv, böcker som blir lästa igen. I tider där allting blir dyrare hjälper det att få familjers ekonomi att fungera. För ett arbete för hållbarhet – ekonomiskt, socialt och ekologiskt – och ett föredömligt exempel på cirkulär ekonomi tilldelas arrangörerna av Begagnatmarknaden Vänsterpartiets medborgarpris 2025", löd motiveringen.
– Tänker man på kedjereaktionen så blir det här globalt. Det kanske är föräldrar med en liten plånbok som blir ännu gladare. Vi slipper att mycket som annars skulle ha bränts upp och hamnat på soptippen gör det. Vi vet också var de flesta kläder görs och där är kanske inte arbetsmiljön den bästa. I Sverige är vi experter på att köpa nya kläder och samtidigt utarmar vi det vi har på jorden. Vi har brist på vatten och bomull. Ni bidrar och därför är ni väl värda det här priset, säger ordförande Lise-Lott Bertilsson (V).
"Det här är vår bebis"
Begagnatmarknaden arrangeras två gånger om året – både vår och höst – sedan 2017. Vid lunchtid på måndagen fanns trion Sara Rundberg Green, Linda Ogebrink och Emma Blixt på plats för att ta emot priset. Johanna Krantz Svensson hade tyvärr förhinder.
– Det här är jättehedrande. Vi är rörda. Det här är vår bebis som vi jobbat med i så många år och det känns fantastiskt, säger Sara Rundberg Green.
Efter ett pandemiuppehåll på två år var marknaden med begagnade kläder tillbaka 2022. De första åren höll man till på folkhögskolan, men snabbt växte man sig för stora för den lokalen och har sedan förra året varit på Mässhallarna.
– Vi har vuxit snabbt. Vi började med under 30 utställare och har nu upp till 200 anmälningar. Mycket är nog på grund av ekonomin, men jag tror också att det blivit mer tillåtande att handla begagnat. Det är inte bara vi, men det känns som att vi bidragit till att det här i stan är okej att handla begagnat, säger Emma Blixt.
Varifrån kommer ert driv för det här?
– Barnkläder är svindyrt. Vi hade allihop småbarn när vi startade det här och såg själva behovet. Sedan fanns det redan på andra ställen och vi kände att vi ville göra det här själva. Det fanns ingen tvekan om det. Vi handlar mycket begagnat själva och det blir bra för många som handlar och det blir cirkulärt.
Utlovar evig fortsättning
Den senaste gången hade man 530 betalande på sex timmar och 1,4 betalande kunder i minuten.
– Snittköpet ligger på 700 kronor. Folk kommer med stora Ica-kassar och stora familjer fyndar för hela våren och sommaren. Vi har återkommande kunder och flera som kommer från andra kommuner också. Alla säljare får pengar tillbaka och det blir cirkulärt på det sättet också, säger Linda Ogebrink.
Hur länge kommer ni fortsätta?
– För evigt, säger de tre och skrattar:
– Vi tycker att det är jätteroligt och det blir också en anledning för oss att ses. Den helgen är helig.
Det finns utrymme för att växa ännu, men lokalytan sätter stopp.
– Vi är begränsade av de lokaler som finns. På Mässhallarna är det bättre och man kan shoppa i lugn och ro. Det vi inte riktigt vet är om vi når ut till alla som verkligen behöver det. Vi kan inte lägga en massa pengar på marknadsföring.
Prissumman på 5 000 kronor tänker man dock sannolikt använda till just det.
– Vi har inte hunnit prata om det ännu, men vi kommer nog försöka nå ut ännu mer. Det är inte riktigt klart ännu. Vi har tryckt upp tröjor, så att man ser vilka det är som jobbar och vi har drygt 50 personer som hjälper till och är säljare, håller ordning på kön och får tempo i det.
"Många engagerade"
Att stå i kö får man dock acceptera om man ska gå på begagnatmarknaden.
– Det var en timme och 20 minuter i kö senast. Det var långt ut på gatan och det är helt otroligt. Någon föreslog att vi skulle ha underhållning för kön och vi får mycket tips. Det är många som är engagerade och vi har jättemånga som hjälper oss.
Det har även funnits tankar på att utöka till att ha mer än just kläder.
– Men vi ser att det är många som kommer för att handla kläder. Man kanske inte ska ta in mer, men vi har många tankar och har inte riktigt landat helt ännu.