Annons:

Rötmånaden är här – så ska du tänka

Nu är rötmånaden här. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Rötmånaden är här – så ska du tänka

Enligt tradition infaller rötmånaden mellan 23 juli och 23 augusti. Det innebär att rötmånaden är här. Livsmedelsverket har flera råd kring hur man ska tänka. 

Annons:

Rötmånaden är den tiden på året då mögel och bakterier trivs lite extra bra i det fuktiga och varma vädret. Livsmedel löper därför extra stor risk att bli dåliga. 

– Oftast förknippar man rötmånaden med en period under sommaren när det är mycket varmare och fuktigare i luften. Det är kanske inte bara en månad, utan det kan vara flera månader om det är väldigt varmt, säger Monica Canelhas, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till SVT.

Något som förstås inte rekommenderas är att låta mat stå framme efter matlagning. Bakterier trivs som allra bäst och förökar sig vid ljumma temperaturer. Livsmedel, som exempelvis ris, står framme i mer än två timmar kan bakterier bilda värmetåliga toxiner. Det gör att de giftiga ämnena inte dör eller förstörs även om maten värms upp igen. I höga halter kan detta orsaka matförgiftning.

Kyl ned så fort som möjligt

Under rötmånaden bör maten kylas ned så fort som möjligt, enligt Livsmedelsverket. Ett råd från myndigheten är att snabbt få in maten i kylskåpet för att undvika olägenheter. 

– Man vill inte ha maten i den här mellantemperaturen, säger Monica Canelhas, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Ett råd är att hålla varm mat varm och kall mat kall helt enkelt. Livsmedelsverket uppmanar också till att lita på sina sinnen – lukta, titta och smaka så att inte mat slängs i onödan. 

När man handlar på sommaren, under varma dagar, är det klokt att ha med sig kylväska med frysta kylklampar, uppmanar Livsmedelsverket. 

Det blir vanligare

Matförgiftning med lektiner blir allt vanligare i Sverige. Dessa finns i bland annat baljväxter som ärtor, bönor och kikärtor. Mat som har vuxit i popularitet och i takt med det, i kombination med bristande kunskap om hur livsmedlet ska hanteras, har det lett till att fler drabbas av magsjuka.

– Man måste blötlägga baljväxter innan man tillagar dem. Sedan slänger man vattnet som man blötlagt baljväxterna i, för att därefter koka upp dem i nytt vatten, säger Monica Canelhas till SVT. 

Fler tips och råd finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt