Annons:

Gamla kläder får nytt liv – här kan du göra en insats

Erikshjälpen Second Hand i Vimmerby och butikschefen Peter Magnusson får kläderna som skänks till Sandströms klädbox som vd:n Mikael Sandström och butikschefen Camilla Sandh har placerat vid entrén till butiken. Foto: Ossian Mathiasson

Gamla kläder får nytt liv – här kan du göra en insats

Sandströms och Erikshjälpen Second Hand har startat ett samarbete. I klädbutiken i Vimmerby finns det nu en klädbox där man kan skänka hela och rena kläder som sedan tas om hand av Erikshjälpen.
– Det är ett bra miljötänk och klimatsmart sätt att kunna skänka sina gamla kläder när man går in här och förnyar sin garderob, säger Peter Magnusson, butikschef på Erikshjälpen.

Annons:

På initiativ från Mikael Sandström, vd på Sandströms, har klädbutiken satt upp insamlingsboxar för kläder i två av sina tio butiker i Småland och Östergötland. Vimmerby och Motala är först ut och i boxarna kan kunderna skänka hela och rena kläder och göra en insats för miljön och för barn i världen. 

– Jag såg att en butik hade gjort en liknande grej i Stockholm och då funderade jag på om man inte kunde omvandla det till något som passar på landsbygden. Då gick min tanke osökt till Erikshjälpen som är en professionellt skött hjälporganisation och att man kan skänka kläder till dem, säger Mikael Sandström. 

"Håller god kvalité"

I drygt två månader har klädinsamlingsboxen funnits på Sandströms i Vimmerby och Erikshjälpen har fått in över 100 klädesplagg så här långt. 

– Det vi har fått in håller väldigt god kvalité. Det är ett lyft för oss och blir en win-win-situation för båda parter. Vi hämtar skänkta kläder i butiken en gång i månaden och förhoppningsvis blir det tätare hämtningar framöver, säger Peter Magnusson. 

Gamla kläder får genom denna satsning nytt liv och Mikael Sandström är glad för att satsningen har fallit väl ut. 

– Jag hoppas att kunderna, som köper nya kläder, tar med sig gamla kläder som de inte har så stor användning av och skänker. Många andra personer kan få glädje av dessa kläder, säger Sandström.

Placerar boxar i alla butiker 

Under den gångna veckan bestämde sig Sandströms för att de ska placera insamlingsboxar i alla de åtta städer där de har butik. 

– Vi vill försöka bidra till att vi får ett mer hållbart samhälle, säger Sandström. 

I Erikshjälpens butik i Vimmerby säljs kläderna och reaktionerna är positiva. 

– Många tycker att det är ett jättebra initiativ. Jag tar inte åt mig äran utan jag säger att det är Mikael som har tagit tag i det. Han ska ha all credd och vi tackar för att han kontaktade oss. Det är ett bra initiativ och jag gillar miljötänket, säger Magnussson. 

I år har det återvunna plagget något oväntat utsetts till årets julklapp.

– Folk är mycket överraskande över att det har utsetts till årets julklapp. Det är en bekräftelse för oss, att vi är godkända av samhället, säger Magnusson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt