Annons:

Nu föryngras Kvilleken – ska leva vidare genom kopia

Kvilleken ska leva vidare genom kopior. Foto: Skogsforsk/Press

Nu föryngras Kvilleken – ska leva vidare genom kopia

Kvilleken utanför Rumskulla är Sveriges enda kända tusenåriga ek. Nu får den döende eken nytt liv.
"Våren 2018 kunde projektet fastslå att ymparna hade klarat sin första övervintring och våren/försommaren 2019 kan vi nu lansera nyheten att Kvillekens fortlevnad är säkrad för framtiden", skriver Länsstyrelsen.

Annons:

I ett pressmeddelande uppger Länsstyrelsen i Kalmar län att eken ska leva vidare som en ympad kopia av det gamla trädet. 

Arbetet med att rädda det dödsdöma trädet pågår fortfarande, men tanken är att den nya koperiade trädplantan ska säkra den unika Kvillekens fortlevnad.

Föryngringen av eken sker i samarbete med forskningsinstitutet Skogsforsk. Arbetet har pågått en tid.

Det finns i dag tolv livskraftiga kopior av trädet. I januari 2017 bedömdes sannolikheten att lyckas med några ympar till cirka 50 procent.

"Principen för ympning är densamma som för fruktträd. Ett diagonalt snitt skärs i grundstammen och ett matchande snitt i den kvist som ska ympas på. Därefter läggs de två snitten mot varandra och förankras med ett gummiband som trycker ihop ytorna. Om allt fungerar startar en sammanväxningsprocess i tillväxtskiktet närmast barken. För att säkert lyckas med projektet, trots de relativt låga oddsen, ympades fler kvistar än om ympmaterialet hade varit av bättre kvalitet", skriver Länsstyrelsen.

Första gången frågan om en föryngring av Kvilleken kom på tal var under räddningsaktionen 2013-14.

"De kopior som nu finns lever ju så att säga på en donators rotsystem. Det påverkar inte genetiken på kronan, men det kan finnas möjligheter att med hjälp av så kallad meristemförökning göra en exakt kopia av Kvilleken både över och under jord. Så småningom vill Länsstyrelsen plantera ut en eller flera kopior av Kvilleken i naturreservatet Kvill. De här möjligheterna utreds nu".

Kvilleken är en av Europas allra äldsta ännu levande ekar. Även när det gamla träder till slut dör så kommer det att fortsätta att utgöra en grund för biologisk mångfald.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt