Annons:

Orsaken till omfattande strömavbrottet var en stor råtta

En stor råtta var anledningen till strömavbrottet. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Orsaken till omfattande strömavbrottet var en stor råtta

Orsaken till det strömavbrott som drabbade drygt 2 000 hushåll i norra länet har hittats. Det rörde sig om en råtta.
– Den hade tagit sig in i en transformatorstation utanför Frödinge, berättar Björn Persson, vid EoN:s pressjour.

Annons:

Råttor kan orsaka stor skada. 

Det blev människor i framför allt Frödinge, Djursdala, Tuna, Locknevi, Blackstad, Hjorted och Totebo varse på torsdagskvällen. EoN kunde nämligen upptäcka varför strömmen gått för 2 000 hushåll tidigare i kväll. 

– Det var en råtta som hade tagit sig in i en transformatorstation utanför Frödinge. Den hade klivit på strömförande material och då blev det kortslutning och 2 000 kunder i framför allt Vimmerby och Västerviks kommun drabbades. Reparatören upptäckte en stor, död råtta på golvet när han anlände till stationen, säger Björn Persson, vid EoN:s pressjour. 

Elektriciteten försvann vid 20.15-tiden, men EoN kunde snabbt lokalisera felet och strömmen började återvända för kunderna. 

– Ingen utrustning var skadad, utan vi fick stänga av strömmen för att skydda alla våra kunder så det inte blir fel spänningsnivå för kunderna. Därefter kunde vi starta upp stationen igen. Man kan säga att vårt säkerhetssystem mot råttor fungerade väl. 

Är det vanligt att råttor ligger bakom strömavbrott?

– Det är inte vanligt, men det händer. Möss eller råttor kan ta sig in via ventilatonsgaller. Det kan också ha varit något arbete där och någon dörr varit öppen. Det är en möjlighet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt