Efter vår granskning i oktober 2021 har kommunens inköp från Erica Grawes bolag Arbetscoachning i Linköping AB fortsatt på samma sätt som tidigare. Sedan dess och fram till och med 23 maj i år har kommunen spenderat 3,8 miljoner kronor.
Det är fördelat på 274 inköp, vilket ger ungefär tre köp i veckan. Pengarna går inte bara till ledarutvecklingsprogrammet. I upphandlingsunderlaget finns det en formulering om att vinnaren även kan anlitas till en mängd andra uppdrag.
”Utöver detta vill Beställaren även ha möjlighet att köpa separata konsulttimmar, exempelvis som stöd vid organisationsutveckling”.
Faktum är att den delen utgör mer än hälften av det fakturerade beloppet under tidsperioden. 2,1 miljoner rör konsulttjänster och 1,6 miljoner själva ledarskapsprogrammet. Enligt HR-chefen och ställföreträdande kommundirektören Marie Halldén, som är ansvarig för ledarutvecklingsprogrammet, handlar konsultinköpen om inköp av grupphandledning, individuell handledning, partnersamverkan för verksamhetsutveckling och personlighetstester SDI vid rekrytering.
Hur ser kommunalrådet Helen Nilsson (S) på det?
– Det är en dyr kostnad, men vi har väldigt höga sjuktal och det går hand i hand med. Har man bekymmer med att hantera sitt ledarskap så kan det påverka och då eftersöker man stöd och hjälp i sitt ledarskap. Vi måste arbeta med frisktalen nu och därför har vi gett ett uppdrag för att få kortsiktiga lösningar ekonomiskt. Det handlar om att anlita konsulter endast där stora behov föreligger av arbetsmiljöskäl. Kompetensutveckling som inte är akut ska pausas och fokus ska ligga på att minska sjukfrånvaron, säger hon.
Är det rimligt att mer än hälften av inköpen inte rör ledarutvecklingsprogrammet?
– Det kan jag inte svara på. Det måste de svara på och det är HR som får svara för varför man behöver anlita så många och vad det beror på. Det kan jag inte säga. Har man problem med eller har svårigheter i sitt ledarskap, så kanske man har behov av det. Jag går inte in och petar i det, utan det måste förvaltningen titta på och man får göra prioriteringar kring vad som är mest effektfullt.
Är det en rimlig nivå?
– Rimligt eller inte i förhållande till vad? Jag vet inte hur det är i andra kommuner.
Behöver det göras tre köp i veckan?
– Jag tycker det är mycket, men jag vet inte vad det är för slags konsultande och kan inte gå in och peta i den delen.
Är det något att titta vidare på?
– Naturligtvis, men vad som ger mest effekt är ingen kompetens som finns hos mig. Men jag vill självklart veta var våra pengar går och man tittar nog över samtliga delar nu för att komma åt ekonomin.
Kan det bli ett politiskt beslut att tillfälligt stoppa det här?
– Inte så som du menar. Prioriteringar kring det här måste man titta på inom förvaltningarna. Jag tror att den största delen ligger inom socialnämnden, så det är inte kommunstyrelsens ledarskap som behöver titta på det i första hand.
Men kan det bli ett stopp nu?
– En besparing är aktuell precis överallt och man ska titta på alla sina kompetensutvecklingar. Nu ska det bara vara om det föreligger arbetsmiljöskäl. Det gäller allt, även ledarutvecklingsprogrammet, att se över om det är absolut nödvändigt.
Och absolut nödvändigt säger man att det är?
– Ja, det är vad jag får till mig och jag har tillit till att jag är politiker och att det är dem som är professionen.
Hur länge behövs en så här pass stor omfattning av ledarutvecklingsprogrammet?
– Jag har inte det kollen och jag vet inte hur det ser ut om man jämför med andra kommuner. Ledarutvecklingsprogrammet är inte den största delen i kommunen, men en del av helheten.
Vad tror du att en paus av ledarutvecklingsprogrammet skulle leda till?
– Det skulle innebära att ledare som är nya, och vi har ganska stor omsättning, missar delar som är bra för framtiden tillsammans andra chefer. Det är inget som ger sig bara för att man tar ett chefsuppdrag, utan man måste arbeta med det hela tiden. Så är ett ledarskap. Vi har ju själva granskat det här efter era påtryckningar och vi hade gjort rätt med både upphandlingar och användandet. Men det går alltid att ifrågasätta det här när ekonomin ser ut som den gör, det förstår jag ju.
Men ni sa ju från politiken nej till att göra en djupare granskning. Hur ser du på det i efterhand?
– De granskningar som vi hade gjort internt visade att det inte fanns någon anledning att betala stora pengar för det. Vi hade gått så långt vi kunde. Jag var i opposition då, men det var så det var och vi sa att vi gör inte mer nu.
Hur kan ni veta vad en djupare granskning hade visat utan att den blev gjord?
– Jag tror det är utrett både fram och tillbaka, så jag tror inte att det hade gjort någon skillnad.
Ser du dessa inköp som en av kommunens kärnuppgifter?
– Konsultuppgifter är ofta och nästan alltid dyra lösningar, men det är svårt att anställa just den kompetensen. Så det är svårt att säga. Man får ta in konsulter efter behov och efter de behov som man har.
Endast "nödfall" framåt
Kommunalrådet säger att det framöver endast kommer handla om "nödfall".
– Om det är nödvändigt måste man göra det, annars handlar det om att försöka hålla igen.
Kommer det innebära att kostnaderna blir mindre nu på sikt?
– Det kan vara så. Om man tycker sig klara av det med mindre kostnader, så är det att föredra. Det är vad alla förvaltningar fått till sig och förvaltningarna som använder sig av det här mycket får tänka till om det är absolut nödvändigt.
Helen Nilsson (S) säger att hon förväntar sig att upphandlingen, där kommunen gett sig utrymme att kunna köpa separata konsulttimmar av Erica Grawes bolag och vilket alltså utgör mer än hälften av kostnaden, har gått rätt till.
– Det har man granskat tidigare och inköpscentralen i Västervik var på det då också. Det tycker jag att vi redan har kollat och då hade upphandlingarna gått till på rätt sätt.
Varför gjordes inte en separat upphandling för de tjänster som inte rör ledarutvecklingsprogrammet?
– Det kan inte jag svara för.
"Vill säga rätt"
Kommunens näst högsta tjänsteperson, HR-chefen Marie Halldén, begär alltid frågor via mejl från Dagens Vimmerby.
– Jag tror att hon vill svara så bra, korrekt och rätt som möjligt. Då kan det vara bra att kunna tänka igenom sina svar och dubbelkolla olika saker. Då är det lättast att göra så. Det här har ju också varit ett hett ämne i kommunen.
Förstår du att det försvårar vad gäller följdfrågor och så vidare?
– Ja, det gör jag.
Är det problematiskt?
– Jag känner att det är bra att ha dialog över telefon, men den här typen av ad hoc-frågor är svårt och ibland vill man ha tänkt igenom sina svar mer. Så kan jag själv känna efter en intervju, eftersom man vill säga rätt. Att den här frågan kommer upp igen, nu i besparingstider, förvånas jag ju inte över.
Anser du att Marie Halldén svarar på våra frågor?
– Ja, utifrån hennes sätt att se det tycker jag det. Det är alltid upp till frågeställaren vad man har förväntningar på att få för svar, men utifrån de svar hon har är det rätt tycker jag.
HÄR kan du läsa mer om ledarutvecklingsprogrammet och HÄR kan du läsa vår intervju med HR-chefen Marie Halldén.