Efter den anmälda våldtäkten i Kungsparken 2017 tog den dåvarande majoriteten beslut om att tända upp Vimmerby.
Foto: Arkivbild
Hösten 2017 anmäldes en våldtäkt i Kungsparken i Vimmerby. Utredningen lades senare ned, men en effekt blev att den förra majoriteten tog beslut om att samtliga lampor skulle vara tända i Vimmerby stad.
– Vi är en av få kommuner som har valt att ha tänt överallt hela nätterna. Vi tog det beslutet efter incidenten i Kungsparken för att motverka otrygghet i stan. Nu försöker vi hitta en medelväg här och motionsspår och lekplatser kommer fortfarande vara upplysta, säger Marie Nicholson.
Kommunstyrelsen tog nyligen beslut om att minska gatubelysningen, den så kallade trafikbelysningen. Mellan midnatt och 07 på vardagar och 02 och 07 på helger kommer varannan belysningsstolpe släckas ned. Men trygghesbelysningen ska vara tänd hela tiden.
– Vi har gett gatukontoret i uppdrag att se över trygghetsbelysningen och vilka områden som ska ingå i en sådan definition. Det kan handla om utsatta villaområden, parker, lekplatser och gång- och cykelvägar. Där är förslaget att ha belyst alla lampor under de mörka timmarna.
Ekonomisk besparing
Förändringen ska ge en ekonomisk besparing åt kommunen.
– Vi vill inte öka otryggheten och därför behåller vi det tänt där det behövs. Men varje lampa behöver inte vara tänd överallt hela tiden. Släcker man ned varannan lampa blir det en stor besparing och vi gör det för att kunna reducera kostnader.
Hur mycket handlar det om?
– Det beror lite på hur många områden som undantas, men det handlar om några hundratusen.
Fram till händelsen 2017 släcktes delar av belysningen ned redan vid 22.00.
– Vi hoppas att gatukontoret återkommer så snart som möjligt.