Annons:

  • Berglund (S) om Ulveberg:

    Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

  • Berglund (S) om Ulveberg:

    Sverigedemokraternas Anneli Jakobsson är mån om att behålla Ulveberg.

Berglund (S) om Ulveberg: "Inte så rosenrött längre"

Sverigedemokraten Anneli Jakobsson (SD) har högljutt slagits för Ulvebergs överlevnad i kommunal regi. På gårdagens fullmäktige besvarades hennes interpellation – och majoriteten har inte för avsikt att ändra sig. – Ulveberg har varit bra, men det är inte så rosenrött längre, sa Eva Berglund (S) i talarstolen.

Annons:

Gården Ulveberg väster om Vimmerby planerar socialnämnden att sälja. På gården har personer med psykisk funktionsnedsättning fått sysselsättning sedan 1996. 

Att sälja gården ska ge socialnämnden besparingar på 200 000 kronor om året. Något politiskt beslut att sälja gården har dock inte fattats ännu och de som slåss för att behålla gården i kommunal ägo har inte gett upp. 

I går besvarades en interpellation från Anneli Jakobsson (SD) av socialnämndens vice ordförande Marie Nicholson (M). Så här skriver Nicholson (M) bland annat: "Vad gäller Ulveberg är inte syftet bara att spara pengar utan också att använda den budget som finns till verksamhet som bättre matchar behoven hos dem som behöver olika former av dagverksamhet. Alla vill inte vara ute på landet utan det finns behov av att bredda utbudet". Vidare skriver hon att personaltid i dag går åt till att sköta om djuren och tiden i stället borde komma brukarna till gagn. 

– Jag hoppas verkligen att ni tänker om och gör en djup konsekvensanalys av det här. Vi har varit på Ulveberg och det är tydligt hur gärna brukarna vill behålla Ulveberg och hur mycket de tycker om det, sa Anneli Jakobsson (SD) i talarstolen. 

"Det är jättrevligt"

Men enligt Marie Nicholson (M) finns inga majoritetstankar på att ändra sig. 

– Vi har också varit på Ulveberg och det är jättetrevligt och fint och är det så att man som brukare har önskemål om att vara på en gård, så vill vi emotse det önskemålet, men det betyder inte att kommunen ska äga en gård. På sommarhalvåret kanske en brukre vill vara på en gård, men inte på vintern. Ulveberg innebär en inflexibilitet och vi ska lösa det här så smidigt som möjligt och personalen kommer att vara kvar, sa socialnämndens vice ordförande.

Lars Johansson (V) gav sitt stöd till Anneli Jakobssons (SD) vilja att behålla Ulveberg. 

– Vi har gjort nedskärningar som visat sig ge högre kostnader. Jag är rädd att ni gör om det misstaget igen. Många människor har sin trygghet här och jag är rädd att det är ett feltänk för en kortsiktig ekonomisk vinst. Det krävs ju bara att en av brukarna mår mycket sämre för att det mänskliga lidandet ska bli mycket större, sa han. 

Marie Nicholson (M): 

– Vi gör kostnadseffektiviseringar där man inte drar ner på personalen, vilket vi kanske skulle behöva göra om vi behöll gården. I det här fallet tar vi med oss och verksamheten tar med sig att det ska ske på ett varsamt sätt och det ska resultera i något som blir väldigt bra. 

"För lättvindigt"

Anneli Jakobsson (SD) betonade att Ulveberg är en hjärtefråga för henne. Hon berättade att en privatperson kunde tänka sig att utfordra djuren och hon menade att hon varit i kontakt med denna person om det.

– Vi kan inte förlita oss på att en privatperson vill utfordra djur när det blir julafton eller nyårsafton. Det här är verksamheten tillsammans med brukarna som ska ordna, det är verksamheten och de människor som ska nyttja det som ska tala om vad de vill göra och utifrån det ska verksamheten hjälpa till och stötta. Ulveberg har varit bra, men det är inte den tillströmningen som det har varit. Det är inte så rosenrött längre, sa Eva Berglund (S). 

Anneli Jakobsson (SD): 

– Jag tycker att ert beslut är för lättvindigt. Brukarna har byggt upp det här själva och tycker mycket om att vara där. Jag håller inte med er och sedan visst, man kan inte förlita sig på privatpersoner, men allt går om man vill, sa Jakobsson.

Nämndens ordförande, Eva Berglund (S), fick slutrepliken.

– Det här är inte lättvindigt, Anneli. Det här har man funderat och tänkt på länge.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt