Annons:

Lång väntan över för VMS – 700 anmälda till Semesterracet

Vimmerby MS:s folkracetävling Semesterracet är tillbaka efter två pandemiår. Foto: Stefan Härnström

Lång väntan över för VMS – 700 anmälda till Semesterracet

En lång väntan är över för folkrace-älskarna och Vimmerby MS. Efter två inställda upplagor gör stortävlingen Semesterracet "comeback" med start i morgon.

– Äntligen är det dags, det känns jättebra, säger tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson, som konstaterar att nästan 700 förare har anmält sig till tävlingen.

Annons:

Vecka 28 är klassisk i folkrace-kretsar. Det är veckan då Sveriges största folkracetävling Semesterracet avgörs i Gnagaredalen i Vimmerby.

Senast tävlingen kördes var år 2019. Därefter har Corona-pandemin kommit emellan och gjort att tävlingen blivit inställd både 2020 och 2021.

Den här veckan blir det återigen full fart i Gnagaredalen med start på tisdag och avslutande finaler på lördag.

– Camparna kom redan i fredags och i dag har folkracebilarna börjat rulla in i depån, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Nervös väntan

Ågren Karlsson, som är tävlingsledare tillsammans med Leena Tidman och Lina Leandersson, konstaterar att det har varit lite ringrostigt inför tävlingen.

– Man har fått tänka till lite extra kring allt som måste göras och förberedas. Det är så mycket runtomkring som ska göras innan själva tävlingen startar. I morgon, när starten väl går, är det som en vanlig tävling. 

Har du känt någon oro för att Semesterracet inte skulle komma tillbaka efter pandemin?

– Både och. Jag var lite nervös för om förarna skulle hitta tillbaka efter de här åren. Med facit i hand är jag jättenöjd med det antal som har anmält sig till tävlingen. Det gick lite långsammare i början än vad det brukar göra, men sen kom det igång, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Fler veteraner

Antalet anmälda landade på 698 stycken. Det kan jämföras med 743 stycken, en mycket hög siffra historiskt, 2019.

Till start kommer cirka 390 seniorer, 120 veteraner, 80 damer och 80 juniorer.

– På veteransidan är det en ökning jämfört med tidigare. Däremot ser vi en minskning på juniorsidan och så har det varit på jättemånga tävlingar i Sverige. Det är inte dåligt med 80 juniorer, men jag hade kanske trott på 100 stycken.

Damer och veteraner byter plats

I vanlig ordning kvalar seniorerna tisdag, onsdag och torsdag med finaldag på lördag. I övrigt blir det en hel del förändringar jämfört med hur det brukar vara.

Damerna brukar köra hela sin tävling på fredagen, men i år blir det ändring på det.

– Man kan säga att damerna och veteranerna har bytt plats. Damerna kommer att kvala onsdag och torsdag och ha sin finaldag på lördag. Istället kommer veteranerna att köra hela sin tävling på fredag. Dessutom har vi bytt finaldag för juniorerna, från lördag till fredag.

För seniorer och veteraner kommer tävlingen att avslutas med A-, B-, C-, och D-finaler medan damer och juniorer kör tre finaler. I samtliga klasser används runner up, vilket innebär att den som vinner till exempel en C-final avancerar och får köra även B-finalen i klassen.

Mästarna kvalar på onsdag

Vimmerby MS och Beatrice Ågren Karlsson hoppas förstås på en fin publiktillströmning under veckans gång.

– Jag tror att de som brukar vara här kommer att vara på plats. Jag hoppas att många är sugna på att se riktigt bra folkrace, säger Ågren Karlsson.

På onsdag får publiken bland annat se 2019 års vinnare i seniorklassen, Tobias Svärd från MK Orion, och damvinnaren Camilla Wernersson från MK Kinda.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt