Annons:

Förföljelsen är inte förintad

Anders Blank, redaktör Dagens Kalmar Foto: Louise Andersson

Förföljelsen är inte förintad

Ikväll brukar normalt en liten grupp personer gå till judiska begravningsplatsen i Kalmar och visa sin respekt. Så brukar det alltid vara den 27 januari, men inget är som bekant normalt i år. Förintelsens minnesdag är en manifestation, som i takt med allt fler överlevare från förintelselägren dör, för varje år blir allt viktigare. 

Annons:

Det är idag 76 år sedan sovjetiska soldater befriade fångarna i Auschwitz-Birkenau. För drygt tio år sedan var jag på reportageresa till Sopot i Polen. I en fuktig källarlokal med dåligt ljus träffade jag överlevare från koncentrationslägret Stutthof. De berättade om lägret, om dödsmarschen de tvingades ut på när naziimperiet höll på att rasa, hur de försökte hålla liv i den alltmer, till medlemsantalet, krympande föreningen. Jag skrev deras berättelser, hörde deras historier, äcklades, förvånades, sympatiserade. Jag minns att det var fyra personer vi träffade den där förmiddagen. Idag är knappast någon av dem i livet. 

Förintelseförnekare

Bokmässan 2017. Jag lyckats med hjälp av presskort krångla mig förbi alla avspärrningar vid Focushuset i Göteborg. Här hade polisen lyckosamt lyckats ringa in medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen som var där för att demonstrera. Bakom poliser fanns tusentals, kanske tiotusentals motdemonstranter. Bangers smällde, mobben blev hotfullare. Det blev även nynazisterna mot oss, en handfull journalister. Det drog upp sina sköldar, knuffade bort oss. Det var en hätsk stämning, på väg att bli våldsam. De kravallutrustade nynazisterna var välorganiserade, de lyssnade på sin ledare. De viftade med sina skyltar där kända svenskar med judisk bakgrund kallades för landsförrädare. Något år tidigare intervjuade jag organisationens presstalesman. I ett långt samtal förklarade han att förintelsen aldrig ägt rum, att Treblinka, Belzec, Auschwitz hade konstruerats efter 1945. Det fanns det bevis för menar han. Jag valde att aldrig publicera intervjun.

Döljer sitt judiska ursrprung 

I Kalmar har vi få judar, än färre skyltar med sitt ursprung. Jag har en bekant som förklarat att det är svårt att vara jude i ett mindre samhälle. Hon bär sällan sin Davidsstjärna eller andra attribut som visar hennes härkomst. I år är det 30 år sedan synagogan på Storgatan försvann och Kalmars kvarvarande judiska arv symboliseras väldigt symboliskt av folkgruppens kyrkogård. Hon menar att det är svårt i Sverige och att de motarbetas i en form av tvåfrontskrig. Den svenska regeringens palestina politik påverkar uppfattningen om judar, de högerextrema men också invandrargrupper som tar sin antisemitism till Sverige. Konspirationsteorier om judar får hela tiden näring från alla olika håll. Så har det varit genom alla år. 

Förintelsen är en av vår historias värsta brott mot mänskligheten. Minnet måste vårdas, återberättas, sörjas, hedras. Den tyske filosofen Friedrich Hegel ska har sagt "Av historien lär vi oss att vi inget lär av historien” Kan vi inte överbevisa honom och inte återupprepa nya brott mot mänskligheten.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt