Annons:

PARET DÖMS TILL LÅNGA FÄNGELSESTRAFF FÖR SINA KNARKFABRIKER

Foto: Polisen

PARET DÖMS TILL LÅNGA FÄNGELSESTRAFF FÖR SINA KNARKFABRIKER

Paret från Vimmerby kommun som har odlat cannabis i tre fastigheter har nu blivit dömda av Kalmar tingsrätt till flera års fängelse. Mannen till fem års fängelse och kvinnan till tre års fängelse. 

Annons:

Det är en man i 50-årsåldern och en kvinna i 45-årsåldern som har suttit häktade sedan i februari misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott. De har odlat och framställt cannabis i tre fastigheter i Vimmerby Kommun. 

Minst 21,5 kg cannabis

Paret har olovligen framställt och innehaft minst 21,5 kg cannabis i syfte att helt eller delvis överlåta det till annan. Den befintliga odlingsutrustningen hade kunnat räcka till att framställa 59 kg cannabis, samt har de innehaft 1 165 cannabisfrön.

Mannen har erkänt 

Det är mannen som har byggt, ställt i ordning och köpt utrustning till odlingarna. Han har sagt att han bedrivit odlingarna i syfte att han hade det svårt ekonomiskt. Byggnationen av odlingarna kunde finansieras med hjälp av en bekant och hans mamma. 

Vid förhör har mannen ingående berättat om hur man driver upp cannabis och sköter odlingarna. Han har skördat vid två tillfällen och då sålt ungefär 1,5 kg till en person. Han har även tillverkat hasch av cannabisen, som han till viss del har sålt. Narkotikan som såldes motsvarar ungefär 70 000 kronor. 

Under förhandlingen har mannen erkänt till alla tre åtal, medan kvinnan hela tiden har förnekat till brott. Hon hävdar att hon har vetat om odlingarna, men att hon inte har haft något att göra med att sköta dem. 

Fastigheterna ägs av parets tillsammans och tingsrätten bedömer att kvinnan har varit medveten om vad som har pågått. Hon har även kontinuerligt fått pengar överförda från sin man och därmed dragit ekonomisk fördel av den illegala verksamheten. 

Flera års fängelse

Kvinnan döms för ansvar för grovt narkotikabrott, men blir frikänd från åtalen om förberedelse till grovt narkotikabrott, samt olovlig energiavledning. Tingsrätten bedömer att hon har innehaft cannabisutrustningen, men att hon inte ska ha beställt, förvarat eller på annat sätt förberett narkotikabrott. Hon har heller inte haft vetskap om den olovliga energiavledningen. Påföljden för kvinnan blev fängelse i tre år.

Mannen döms för alla tre brott han var åtalad för; ansvar för grovt narkotikabrott, förberedelse till grovt narkotikabrott, samt olovlig energiavledning. Mannen erkänner till alla brott. Påföljden för mannen blev fängelse i fem år. 

Kvinnans påföljd blir kortare än mannens då hennes delaktighet har varit i mindre omfattning. 

Båda parterna ska stanna kvar i häktet till dess domen vinner laga kraft mot dem. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt