Annons:

En kvinna blev förlamad av att oeniga läkare inte genomförde en MR undersökning i tid.

Kvinna förlamad efter möte med oeniga läkare

En äldre kvinna kom in till akutmottagningen vid Västerviks sjukhus, efter att ha känt sig svag i kroppen från midjan och ner. Läkarna gjorde olika undersökninger av kvinnan men var oeniga om kvinnan skulle genomgå en MR undersökning. Det gjordes först dagen efter och då konstaterades det att kvinnan hade en blödning i ryggen som inte gick att operera i efterhand. Hon blev därför förlamad. 

Annons:

Chefläkaren vid Västerviks sjukhus Anna Michaëlsson har gjort en lex Maria anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Det handlar om en kvinna i 90 - årsåldern som kom till akutmottagningen vid Västerviks sjukhus, sedan hon upplevt svaghet från midjan och ner. En timme efter att kvinnan kommit in till akutmottagningen känner hon sig svagare och stel i högerbenet. Därefter har hon svårt att röra benet. Inom kort blir det på samma sätt i vänsterbenet och hon förlorar känseln i båda benen. Akutläkare, bakjour, ortoped och medicinläkare diskuterar vad de ska göra för att stablisera kvinnan. Aortan undersöks utan att man hittar några fel. Läkarna är oense om kvnnan ska genomgå en Magnet röntgen, vilket resulterar i att någon sådan röntgen inte genomförs förrän dagen efter.

Resultatet av MR undersökningen visar att kvinnan drabbats av en blödning i ryggen. Hade en MR undersökning gjorts skyndsammare skulle det gått att operera kvinnan och göra henne bättre. Någon operation som kunde göra att kvinnan inte blev förlamad av blödningen gick inte att utföra dagen efter. Det skriver Anna Michaëlsson i sin anmälan till IVO.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvimmerby.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt