Annons:

Restaurangerna i Vimmerby summerar lyckad julbordssäsong

Många restauranger i Vimmerby har serverat julbord under vintern och summerar en lyckad julbordssäsong. Foto: MostPhotos

Restaurangerna i Vimmerby summerar lyckad julbordssäsong

Att äta julbord är en svensk tradition som många företag och privatpersoner anammar. Restaurangerna i Vimmerby kommun är mycket nöjda med årets julbord. 

Annons:

Det har i flera veckors tid serverats olika varianter av det klassiska svenska julbordet på restaurangerna runt omkring i Vimmerby kommun. 

Vår tidning har varit i kontakt med restaurangerna för att låta dem summera årets julbordssäsong och ställde fyra frågor:

* Hur vill du sammanfatta årets julbord?

* Hur har prisbilden förändrats till följd av inflationen och elpriserna?

* Har ni märkt av att företag och privatpersoner har varit mer återhållsamma med att boka julbord? 

* Hur blev utfallet med julbordet i förhållande till vad ni hade trott på förhand?

Magnus Frodig, MX World Collection:

* Våra julbord med underhållning blev fort fullbokade. Vi känner att både företag och privatpersoner i olika åldrar hade ett "sug" på nöjen.

* Vi hade kvar ungefär samma prisbild som föregående år även om inköpspriserna gått upp.

* Vi trodde nog att det skulle vara svårare att fylla lokalen än vad det verkligen var och det var en av anledningarna till att vi behöll ungefär samma prisnivå.

* Ser man tillbaka så skulle vi nog behövt höja priset, men vi hade roligt.

Per Karlsson, Classic Bowl Vimmerby: 

* Årets julbord var mycket bra. 

* Inköpspriserna har gått upp rejält, vi har höjt våra priser något på Julbordet men inte så mycket som skulle behövas för att täcka kostnadsökningen.

* Återhållsamma? Nej, detta är vårt bästa julbordsår under de sju år vi har drivit Vimmerby bowlinghall. Vi var fullbokade alla fredagar och lördagar från sista helgen i slutet av oktober/början av november fram till nu,

* Det var långt bättre än förväntat.

Sara Hedblom, avdelningschef mat och dryck på Astrid Lindgrens Värld:

* Sammanfattningsvis blev det mycket bra för oss. Vi har i december haft nästan dubbelt så många bokningar som i fjol.

* Vi har behövt göra en ökning på våra priser som motsvarar den ökningen som våra leverantörer behövt göra. Men vi har också i köket jobbat mycket med minskat svinn och fortsatt hög respekt för råvarorna för att den ökningen skulle bli så låg som möjligt ut mot gäst. Det finns också ett stort hållbarhetstänk i vårt arbete.

* Visst märks det att många är försiktiga med vad de väljer att lägga sina pengar på men man har också valt att ändå visa sina medarbetare sin uppskattning varför de ändå kommit till oss. Sedan har vi flera företag och privatpersoner som återkommer till oss varje år för de tycker de får en stämningsfull inledning på julen och ett julbord som håller i både smak och kvalitet. Stadsmästargården är ju inte minst också en vacker lokal och vi lägger mycket tid på att skapa julstämning och dekorera.

* Vi gjorde en försiktig och ödmjuk prognos med tanke på omvärldsläget. Så utfallet blev alltså betydligt bättre. Vi provade också för första gången att ha kvällsöppet några utvalda datum vilket snabbt ledde till fullbokade sittningar. Det gör såklart att vi är positiva till samma koncept och kanske till och med kan addera fler kvällar under nästa år.

Simon Johansson, köksmästare på Björkbackens karaktärshotell:

* Succé! Årets julbord är vi mycket nöjda med och vad vi förstår av snacket på stan har våra gäster också uppskattat det vi har gjort.

* Prisbilden har vi valt att inte justera, vi har istället valt att titta över bland annat utbudet på julbordet. Men ändå satsat större än någonsin på underhållningen.

* Företagen har varit extremt snabba med bokningarna och vi hade 80 procent bokat redan i september. Däremot har vi haft mindre privata gäster mot vad vi hade trott. Men trots det har vi enbart haft 50 platser som inte blev sålda av åtta sittningar plus ett gäng för större företag som abonnerar hela restaurangen. 

* Vi hade höga förväntningar på våra julbord, och vi lyckades ändå överträffa oss själva.

Martina Andersson, hotellchef på Best Western Vimmerby Stadshotell

* Vi är mycket nöjda med julborden, det har varit bra underhållning, härlig stämning, god mat och nöjda gäster.

* Ingen större förändring på grund av elpriset, däremot en prishöjning på grund av höjda råvarupriser.

* Nej, vi har haft nästan identisk bokningsgrad som innan pandemin kring julborden.

* Väldigt bra, vilket vi märkte tidigt med stor efterfrågan och datum som snabbt blev fullbokade.

Lena Ernberg, vd på Fredensborgs Herrgård:

* Ingångsläget var osäkert och man visste inte riktigt hur folk skulle reagera då vi höjde priserna ganska kraftigt. Våra priser från grossist har ökat med över 22 procent i år och det har varit en otrolig höjning vad gäller råvaror inom vår bransch. Utfallet är över förväntan och jag är positiv och glad för mottagandet som vi har fått under våra julbord. Jag tror att det finns en stor förståelse för att vi har ökat priserna då man också vet att våra priser har ökat.

* Vi har ökat vår prisbild, inte fullt ut lika mycket som vi borde ha gjort för att ha samma lönsamhet som 2019. Det är det året man jämför sig med då det var normalt. Vi har haft en något sämre lönsamhet men vi har ändå höjt så mycket vi har vågat för att inte tappa gäster. 

* Jag tycker inte att vi har märkt av någon förändring. Vi har ändå upplevt att folk har ringt och frågat vad julbordet kostar och då har man kanske inte bokat. Prisbilden påverkar kanske den privata kunden i och med man hellre betalar sina elräkningar och är skraj inför vad som väntar.

* Det är bättre än vad vi hade trott på förhand. Vi är nöjda med våra julbord och tycker att det har varit en bra efterfrågan på dem så utfallet är lite bättre än vad vi hade förväntat oss. 

Staffan Samuelson, Musteriet: 

* Det är andra året som vi har julbord på Musteriet och det har gått väldigt bra med fler folk i år som har kommit ut till Djursdala. Vi har valt att inte ha till exempel åtta olika sillar utan satsat mer på en mysig julmiljö i Musteriet till ett lägre pris. Under dagtid har vi haft en jultallrik och på kvällar och helger julbord. Vi har även serverat vår egen äppelglögg som har varit mycket populär.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

070 378 71 16

Annons:

Annons:

Kommentera

Kommentarerna nedan omfattas inte av utgivningsbeviset för www.dagensvimmerby.se.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt