Annons:

FÖRSÄLJNINGEN KLAR – HÄR ÄR KÖPAREN AV SVEASALEN

Nu är Sveasalen såld. Det är en välkänd fastighetsägare som tar över.

FÖRSÄLJNINGEN KLAR – HÄR ÄR KÖPAREN AV SVEASALEN

Sveasalen i Vimmerby har nu sålts. Det blir en känd fastighetsägare som tar över. 
– Det har gått bra, tycker Thomas Karlsson från IOGT-NTO. 

Annons:

I slutet av november kunde vår tidning berätta att IOGT-NTO:s förening i Vimmerby avsåg att sälja sin lokal Sveasalen. Den byggdes redan år 1903 och varit i IOGT-NTO:s ägo ända sedan dess. 

Under 1970-talet skedde en stor tillbyggnad av den välkända lokalen i centrala Vimmerby.

Bakgrunden till att föreningen avsett att sälja den är ett minskat antal medlemmar som orkar engagera sig. Tomten är på 680 kvadratmeter och själva huset tar upp den största delen. 

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling fick i uppdrag att sälja lokalen och utgångspriset sattes till 1,8 miljoner kronor. 

Affären är klar

Nu är affären klar. Under fredagsförmiddagen signerade IOGT-NTO avtalet med den nya ägaren, som är NB Vimmerby AB. Bakom det bolaget står den välkände fastighetsägaren Anders Fransson. 

Köpeskillingen blev 1 850 000 kronor. 

– Det är väl blandade känslor. Det känns skönt att det är klart, men samtidigt har vi haft Sveasalen i över 120 år, säger Thomas Karlsson i IOGT-NTO.

Varför blev det NB Vimmerby AB?

– Att vi valde Anders beror på att han verkar avse att driva det vidare som en samlingslokal. Det får väl han berätta mer om, men det var därför vi tog honom och dessutom bjöd han mest. Det känns roligt om det kan finnas kvar som samlingslokal, så det finns något mer än Folkets park. 

Kan fortsätta att hyra

Thomas Karlsson säger de befintliga hyresgästerna eventuellt kommer finnas kvar i huset. IOGT-NTO kan också bli kvar i huset.

– Vi är inte främmande för att fortsätta hyra där och nu slipper vi ansvar för lokal. Fransson har redan mycket fastigheter i närheten och jag tror att det kan bli bra. 

Övertagandet sker den 1 maj i år. 

– Vi måste städa ur lokalen och plocka ihop våra grejer. Eftersom det här varit nykterhetsrörelsens i 121 år snart, så är det lite tudelat. Men det har gått bra och förhandlingen har också varit bra. Det har varit ett trevligt bemötande. 

Vad tänker era medlemmar kring försäljningen?

– Vi har ju bjudit in alla medlemmar till föreningsmöte och då var vi tydliga med att det fanns två punkter vi skulle behandla. Det ena var en eventuell försäljning och det andra en eventuell nedläggning av föreningen. Alla var inbjudna och fick säga vad de tyckte och det var enhälligt att vi skulle gå vidare med att sälja Sveasalen. 

Lever vidare

Föreningen lever dock vidare. Åtminstone ett tag till.

– Vi har årsmöte nästa lördag och då kommer vi diskutera framtiden. 

Vår tidning har sökt Anders Fransson för en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt