I helgen skrev vår tidning om att det inte kommit några resultat från badvattenprovtagningar i Vimmerby kommun den här sommaren som brukligt. Ingen kunde då riktigt svara på hur beslutet har gått till och Jerry Pettersson (V), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, bad då om att få återkomma.
Under måndagen hade han fortfarande inte hittat när beslutet togs. Efter att ha gått igenom protokollen från nämndens sammanträde hittade vår tidning att beslutet fattades i augusti 2023.
Det var då en del av ett större sparpaket på sammanlagt 850 000 kronor. Att upphöra med "att bekosta analyser av strandbadvatten i Vimmerby kommun" gav nämnden en besparing på i sammanhanget relativt modesta 13 000 kronor.
Samtidigt provtas badplatserna i Hultsfreds kommun även den här sommaren.
– I Vimmerby har provtagningarna bekostats av miljö- och byggnadsnämnden. Så ser det inte ut i Hultsfreds kommun. Så det är en del i sparåtgärderna som är lagda i nämnden och sedan för att se till så att en kommun inte betalar det centralt och en kommun betalar det genom nämnden. Jag kommer inte ihåg hur resonemanget gick helt, men det fördes en diskussion om det här i samband med besparingarna, säger Jerry Pettersson (V), ordförande i nämnden.
Sparat 13 000 kronor
Hur mycket kostnaden låg på kunde inte Jerry Pettersson säga under måndagsförmiddagen, men han sa att det inte handlade om "några jättepengar". Enligt det vi har fått fram handlar det alltså om 13 000 kronor för att inte låta allmänheten veta vilken badkvalitet de olika sjöarna håller och om man avråder från bad i någon av dem.
Kan det inte vara bra för allmänheten att veta hur kvaliteten är på vattnet man tänker bada i?
– Det här har skett varje sommar tidigare i princip, så jag förstår om folk vill veta kvaliteten på badplatsen. Det är inget konstigt.
Tycker du i efterhand att det var rätt beslut?
– Naturligtvis är kvaliteten på badvattnet viktigt och det är många som badar under sommaren. Att vi inte har tagit prover den här sommaren är inte bra och något vi måste titta över naturligtvis.
Så det kan vara läge att ändra till nästa år igen?
– Rent spontant kan det vara det, men vi får diskutera det. Jag hade önskat att jag kunde ge bättre svar.
Inga EU-bad här
Enligt Havs- och vattenmyndigheten ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad. Om en badplats är registrerad som EU-bad ställs krav på kommunerna att rapportera provtagningsresultat till myndigheten och informera allmänhet om riskhantering och åtgärder.
I Vimmerby kommun tycks ingen badplats vara registrerad som EU-bad, enligt vår genomgång. Eftersom det inte finns några registrerade EU-bad finns heller inga krav på att kommunen måste provta badplatserna.
– Jag vet inte exakt defintionerna för att klassa något som ett EU-bad. Jag har inte hört det begreppet förut, säger Jerry Pettersson.