Annons:

Klartecken för SMS-livräddning – chansen att överleva kan tredubblas

Klartecken för Sms-livräddning i länet. Foto: Ossian Mathiasson

Klartecken för SMS-livräddning – chansen att överleva kan tredubblas

Två medborgarförslag har nu blivit verklighet. Frivilliga medborgare kommer att kunna rädda liv.

Annons:

Under onsdagen tog Regionstyrelsens arbetsutskott beslutet att bevilja SMS-livräddning. Bakom idén finns två medborgarförslag och det innebär att frivilliga medborgare kan komma att få larm om en person får hjärtstopp.

– Det här känns fantastiskt bra. Tack vare de här medborgarförslagen kommer frivilliga, HLR-utbildade, personer att kunna larmas ut till människor med hjärtstillestånd., säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård i Region Kalmar län, i ett pressmeddelande. 

Han menar vidare att det ofta är frivilliga som kommer till platsen först och kan därmed starta HLR innan ambulans är på plats. SMS-livräddare bygger på att frivilliga har en app i sin telefon och larmas om en person har drabbats av ett hjärtstopp inom närområdet.

– I såväl Sverige som i Kalmar län finns en stor kunskap om HLR, många invånare har gått utbildningar och vår utredning konstaterar att i Kalmar län är kunskaperna väl utbredda. Med frivilligas hjälp kan överlevnadschansen vid ett hjärtstopp så mycket som tredubblas, säger Christer Jonsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt