Annons:

BRITTISKA VIRUSVARIANTEN UPPTÄCKT I KALMAR LÄN

Den brittiska virusvarianten har konstaterats i Kalmar län, säger Lisa Labbé Sandelin. Foto: Anders Blank

BRITTISKA VIRUSVARIANTEN UPPTÄCKT I KALMAR LÄN

Det första fallet av den brittiska virusmutationen har upptäckts i Kalmar län. Det första fallet av den brittiska varianten av covid-19 konstaterades under måndagen. 

Annons:

Fallet har koppling till en resenär från Storbritannien som kom till Sverige före årsskiftet. Smittspårningen har visat att fem personer i resenärens närhet sannolikt har smittats – men att smittkedjorna därefter har brutits. 

– Det var en tidsfråga innan vi skulle få vårt första bekrfätade fall i länet. I det här fallet bedömer vi att smittkedjan brutits utifrån det som hittills framkommit i smittspårningen. Det finns naturligtvis en oro för att fler fall kommer att upptäckas i länet. Därför är det oerhört viktigt att gå och testa sig vid minsta symtom och har man varit i länder med nya varianter av viruset är det viktigt att testa sig och stanna hemma i sju dagar även om man är symtomfri, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelandet.

De nya varianterna av viruset tros kunna vara mer smittsamma, men analyser pågår fortfarande. Smittskyddsläkaren vill påminna länsborna att det är viktigt att följa de föreskrifter och allmänna råd som gäller, även om det varit färre antal smittade av covid-19 den senaste tiden. 

Har man kommit till Sverige från Norge, Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien de senaste 14 dagarna ska man göra en rad åtgärder:

* Lämna PCR-prov så snart som möjligt.

* Stanna hemma i minst sju dagar och undvik kontakt med andra. 

* Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar. 

* Lämna PCR-prov även om du tidigare har lämnat prov som visar att du har antikroppar mot covid-19.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt