Annons:

M+KD

Chatrine Pålsson - Ahlgren (KD) och Carl Dahlin (M).

M+KD "Höj lönen för särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor med 10 000 i månaden"

Moderaterna och Kristdemokraterna vill att regionens särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor ska få 10 000 kronor extra i lön per månad. Anledningen är att sjuksköterskorna ska stanna i regionen så att färre hyrpersonal behövs i vården.

Annons:

Chatrine Pålsson - Ahlgren (KD) och Carl Dahlin (M), sitter båda med i personalutskottet i region Kalmar län. De ser hur kostnaden för hyrpersonal ökar år från år och nu är kostnaden uppe i 250 miljoner kronor.

- Vi måste få ner kostnaden för hyrpersonal. Idag vill majoriteten (S, C och L) avsätta 5,5 procent av hela lönepotten till hyrpersonal. Det måste minska. Tidigare var det målet 2 procent och det är ett mål vi vill komma ner till, säger Carl Dahlin.

Nästa vecka kommer regionens budget att debatteras och då hoppas M och KD att majoriteten lyssnar på de argument som M+KD alliansen har arbetat fram.

- Särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor måste få mer lön för att välja att ha regionen som arbetsgivare. Vi vill införa en trestegsraket där vi satsar extra lön under tre år, så att de kommer upp i en löneökning på 10 000 kronor mer i månaden. Genom att få dem att stanna kommer vi minska kostnaden för hyrpersonal vilket gör att man lättare kan rekrytera personal, säger Carl Dahlin.

Målet är att kostnaderna för hyrpersonal ska vara 2 procent om tre år och att lönerna för vissa sjuksköterskor ska höjas ordentligt.

- Majoriteten i regionen måste tänka nytt. Att smeta ut löneutvecklingen på alla personal är inte rätt väg att gå. Det visar dagens lönepolitik. Man måste göra den inviduella lönenesatsningen större, så att de särskilt duktig personal får med pengar, säger Chatrine Pålsson - Ahlgren.

Du säger att ni inte vill ge lika stor lönehöjning för alla. Vad händer med de som inte får den lönehöjningen, är det inte risk för att de lämnar regionen för en annan arbetsgivare?

- Har man större kompetens ska det löna sig att arbeta. Det ska gå att göra karriär inom vårdyrken, säger Chatrine Pålsson - Ahlgren.

Kan det inte upplevas orättvist att vissa får så hög löneökning?

- Tittar vi idag så kan en hyrsjuksköterska tjäna tre gånger så mycket som en sjuksköterska anställd av regionen. Det upplevs som orättvist. Jag tror inte att att en mer diffretierad lön bland sjuksköterskorna skapar orättvisa. Dagens system med mycket hyrpersonal skapar orättvisa och dålig arbetsmiljö, säger Carl Dahlin. 

Hur ska ni marknadsföra den här satsningen bland personalen?

- Arbetsgivaren ska visa tydliga linjer för vad som räknas som högre kompetens och lönesatsa på den personalen som väljer att utbilda sig. Det får fler att stanna och man minskar hyrpersonalen på avdelningarna. Det kommer det att sprida sig vilket gör det lättare att rekrytera personal, säger Carl Dahlin.

- Det man måste göra är att inse att det är ett problem och sedan lösa problemet. Det är det vi gör i M och KD, säger Chatrine Pålsson - Ahlin. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt