Annons:

Oppositionsrådet inte såld på nya organisationen:

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) är inte helt såld på den nya politiska organisationen.

Oppositionsrådet inte såld på nya organisationen: "Gyllene läge att spara"

En enig demokratiberedning presenterade sitt förslag till ny politisk organisation på valborg. Nu har den varit uppe i kommunstyrelsen och oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) är inte såld på den.
– Jag ser ett gyllene läge att spara, säger han.

Annons:

Den stora förändringen i den nya politiska organisationen är förslaget om att inrätta två nya nämnder och ta bort två utskott. Det rör sig om en ny kultur- och fritidsnämnd samt en servicenämnd. Bort ska motsvarande utskott – kultur- och fritidsutskottet och samhällsbyggnadsutskottet – efter nästa val. 

Demokratiberedningens besked är att den totala kostnaden för Vimmerbypolitiken inte ska öka.

– Vi vill ha en kostnadseffektiv och effektiv organisation över huvud taget politiskt. Vi tror att det går att göra inom ramen för nuvarande pengar. Det finns ganska mycket pengar avsatt för den politiska ledningen i de här två utskotten som egentligen har väldigt lite beslutandemakt, berättade Leif Larsson (C) på den pressträffen. 

Förra veckan var förändringen av den nya politiska organisationen uppe i kommunstyrelsen. Demokratiberedningen var enig, men helt enigt var det inte i kommunstyrelsen. Niklas Gustafsson (M) lämnade nämligen in en protokollsanteckning. Han vill se en kultur- och fritidsnämnd med ansvar även för en del tekniska frågor, men vill inte ha någon servicenämnd.

"Ser inte behovet"

– Jag kan tänka mig ett utskott. Man pratar om att det ska bli kostnadsneutralt att införa två nämnder. Jag har svårt att se det och ser inte behovet av två nya nämnder. Presidiet i kommunstyrelsen skulle kunna ta serviceutskottet och då handlar det inom all inclusive-avtalet. Då blir det inga ytterligare politikerarvoden i stort sett, säger oppositionsrådet.

Din egen partikamrat pratade om att man på det här sättet kan få bort en del brusfrågor från kommunstyrelsen och att kommunstyrelsens ansvarsområde just nu är för stort?

– Lägger man det i ett utskott med de här tre politikerna, så tror jag att det går att hantera. Blir det en nämnd vet vi inte hur många ledamöter det blir och arvodeskostnaden kan dra iväg. Att hantera de här frågorna i presidiet skulle inte ta så mycket plats. 

Får du med dig resten av gruppen på det här?

– Jag vet inte. Det här filade jag till på sittande möte och jag kände att jag inte helt kunde stå bakom det och behövde göra någon notering. Ska vi göra en ny politisk organisation och spara pengar, så ser jag inte varför vi ska ta tillbaka två nämnder. Men jag vet inte exakt hur jag själv ställer mig. Jag ser risk att det blir samma kostnadsläge och vi behöver spara mycket. Då behöver vi även spara på politiken och det här är ett gyllene läge.

"Samma totala peng"

Den rödgröna majoriteten vill se det förslag som demokratiberedningen lagt fram, men trycker också på att det blir så kostnadsnuetralt det bara går. Noterbart är dock att kommunstyrelsen endast har rätt att yttra sig och att det är demokratiberedningen som har förslagsrätt till kommunfullmäktige.

– Det ska inte bli en dyrare organisation totalt sett. Utskotten kostar också ganska mycket. Det är inte som en nämnd, men det är inte så himla små kostnader bara för att utskotten ligger under kommunstyrelsen. Vi ska göra det här inom samma totala peng och så är det bara. Sedan kan det handla om antalet ledamöter eller arvoden. Kommunstyrelsen är väldigt stor nu och det är inte rimligt med elva ledamöter i framtiden om kommunstyrelsen blir mindre, säger Lars Johansson (V).

Skälet till de två nya nämnderna är att kommunstyrelsen ska komma bort från en del frågor. 

– Verksamhetsfrågorna tar mycket tid och vi hinner inte titta på de strategiska besluten. Det här skulle ge en renare organisation och vi skulle komma bort från en massa detaljfrågor i kommunstyrelsen, säger Peter Karlsson (C).

Fullmäktige kan minska

Fullmäktige kan också komma att minska. Enligt lag behöver en kommun av Vimmerbys storlek ha 31 ledamöter. I dagsläget är det 49.

– Det finns ett uppdrag att titta på det och vi har ett stort fullmäktige jämfört med andra sett till folkmängd. 

Beslutet ska tas i fullmäktige redan nu senare i maj. 

– Kommundirektören har också fått i uppdrag att se över hur vi kan förändra tjänstemannaorganisationen runt det här. Den behöver ändras utifrån en ny politisk organisation.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt