Annons:

Nu är Vimmerby med på SVT:s väderkarta. Foto: Printscreen/SVT

Nu har Vimmerby hamnat på kartan: "Fanns gott om plats"

Vimmerby har saknats på SVT:s väderkarta. Sedan en kort tid tillbaka finns Vimmerby med.
– Jag såg att det fanns gott om plats för orten, säger Jannicke Geitskaret, meterolog på SVT.

Annons:

Redan i slutet av 2018 lyfte kommundirektören Carolina Leijonram upp avsaknaden av Vimmerby på SVT:s väderkarta. 

”Vi kan konstatera att historiskt yngre och mindre orter visas på kartan och undrar vilken grund som ligger för er prioritering?” skrev Vimmerbys kommundirektör Carolina Leijonram i ett mejl till SVT Nyheter Smålands redaktion.

SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret förklarade då att det har hänt att orter tillkommit, men att det är svårt att tjata till sig en plats. 

Men nu, drygt tre år år senare, återfinns Vimmerby på väderkartan.

– Det som har hänt är att en kvinna hörde av sig i mitten av december och undrade varför Vimmerby inte fanns med. Jag tittade till kartan och såg att det fanns gott om plats för orten, så jag lade till den. Vår policy kring orter på de lokala väderkartorna är att vi lägger in nya, efter önskemål, när det inte är på bekostnad av vädersymboler och tydlighet. I det här fallet var det inget problem, säger Jannicke Geitskaret till Dagens Vimmerby.

Tjat lönar sig inte har ni tidigare sagt i intervjuer, men är det vad som fått effekt nu?

– Så långt jag vet har det inte förekommit något tjat om att Vimmerby ska vara med. Om den har varit med tidigare, så var det i sådana fall innan vi gjorde om kartorna för fyra år sedan. Tyvärr är det så att vi har dålig erfarenhet av att vissa försöker "kräva" att deras ort finns på kartan. Det ses lite som en reklampelare får man intryck av.

"Inga problem med det"

Jannicke Geitskaret säger att det viktiga är vädret och att man lever upp till det krav på tydlighet som finns på SVT.

– Vi har dock inget problem med att våra tittare hör av sig med önskemål om nya orter på kartan. Vi lägger in dem så länge det inte stör väderprognosen, vilket det inte gör i det här fallet. Men det kommer såklart alltid vara ett begränsat antal som kan finnas med och det blir en jämn spridning på kartan som inte har något med storlek eller ålder på orten att göra.

HÄR kan du läsa hur Carolina Leijonram ser på att Vimmerby nu finns med på kartan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt