På kommunens boende för ensamkommande på Vimarhaga är en personal ensam med 33 flyktingbarn på nätterna. Foto: Vimmerby kommun
I Vimmerby kommun arbetar personalen på HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn ensamma nattetid. Det innebär att en anställd på Vimarhaga har ansvar för 33 ensamkommande. – Jag har accepterat att personalen inte har några problem med det, säger Jörgen Johansson, tillförordnad chef för boendeverksamheten.
På alla nuvarande boenden för ensamkommande flyktingbarn, så kallade HVB-hem (Hem för vård och boende), jobbar personalen ensam nattetid. På kommunens största boende, som är Vimarhaga, bor det 33 ensamkommande flyktingbarn. Det innebär att den som arbetar "sovande natt" har ansvaret för 33 ensamkommande.
– Vi har ensam natt på våra boenden och kommer att ha det fortsättningsvis också, säger boendechefen Jörgen Johansson.
Är det rimligt att vara ensam med 33 barn?
– Det låter mycket, absolut. Men ingen har antytt att de känner sig otrygga med det, ingen har uttryckt någon oro. Sedan tycker jag att 33 personer är en stor individgrupp.
Enligt Jörgen Johansson har frågan lyfts med personalen.
– Vi har lyft frågan och personalen har uttryckt att de inte är i behov av någon förstärkning. Hittills har vi känt att vi inte behöver förändra det. Generellt sett ser man inga bekymmer med det, men någon individ känner obehag. På det stora hela har det dock funkat väldigt bra och jag får acceptera att personalen inte har några problem med det.
Hur mycket diskuteras bemanningen med politiken och högre tjänstemän?
– Inte med politiken, men vi har en löpande diskussion med IFO-chefen. Diskussionen finns nästan alltid och resonemanget om Vimarhaga finns eftersom det är jättemånga killar där. Vad händer om någon blir sjuk eller annat? Det är det som är det stora och därför diskuterar vi bemanningen.
Två i Locknevi
På alla kommunens boenden – Blå Villan (Vimmerby), Vimarhaga, Södra Vi och Gullringen – jobbar personalen ensam nattetid. På Nygård i Locknevi, som snart ska bli kommunens femte boende, kommer personalen att vara två på nätterna.
– Det ligger så geografiskt långt ut från allt annat. Om en kille blir sjuk på natten måste personalen antingen skjutsa eller följa med i ambulansen och då blir det helt tomt där ute. Händer det inne i Vimmerby eller på något av våra andra boenden är det mycket närmare till övriga enheter.
Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är det inte alls ovanligt att personal jobbar ensamma på boenden för ensamkommande flyktingbarn. Men frågan har lyfts efter att en 22-årig kvinna som arbetade ensam på ett HVB-hem i Mölndal mördades i början av veckan. I veckan tvingades också personal att låsa in sig på ett HVB-hem i Emmaboda.
– Jag tänker att det som skedde i Mölndal föregåtts av andra oroligheter och skulle vi få såna oroligheter skulle vi titta på att stärka upp personalen. Vi har inte haft någonting i närheten av den omfattningen.
Rekordmånga ensamkommande
Under hösten kom rekordmånga ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Det har lett till att Migrationsverket tvångsanvisar ensamkommande till kommunerna och därför bor det tre personer i varje rum på Vimarhaga. Statistik från Migrationsverket visar att antalet incidenter med hot och våld på asylboenden mer än fördubblats mellan 2014 och 2015.
– På Vimarhaga har vi ändå inte haft några frustrationsyttringar. Sedan blir det ju enerverande att gå och vänta på besked från Migrationsverket, men det känns som att våra killar insett att det kommer dröja. Däremot är det viktigt att de får komma igång i skolan så fort som möjligt. Dessutom gör det att de lär sig språket på ett helt annat sätt.
Hur ser du på det som hänt i Gullringen?
– Det handlar om någon form av missnöjesyttring, men jag är för dåligt insatt i det specifika ärendet. Jag tycker annars att vi inte har haft några större bekymmer. Hittills har vi klarat oss med mindre bekymmer och så får vi hoppas att det fortsätter. Vid dessa händelser har vi förstärkt med extra personal och jag tycker att vi har varit frikostiga med det.