Annons:

JUST NU: INGEN FÖRÄNDRING KRING PUBLIK PÅ IDROTTS- OCH KULTUREVENEMANG

Ingen förändring kring publik sker den 15 oktober. Foto: Arkivbild

JUST NU: INGEN FÖRÄNDRING KRING PUBLIK PÅ IDROTTS- OCH KULTUREVENEMANG

Smittspridningen är för stor. Det menar regeringen som inte genomför något undantag i begränsningen kring allmänna sammankomster och tillställningar.
– Ett tråkigt besked att ge, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Annons:

Läget i Sverige är mer bekymmersamt än tidigare när det gäller smittspridningen av covid-19, menar Folkhälsomyndigheten. Det är anledningen till att det inte tagits någots beslut om undantag eller lättnader i begränsningen kring allmänna sammankomster och tillställningar.

– Vår uppfattning är den att det därför är för tidigt att genomföra lättnader i regelverket. Vi har därför bett regeringen att dröja med lättnader under en tid, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Ett beslut om att göra undantag och låta 500 personer se idrotts- eller kulturevenemang var planerat att tas i dag och skulle ha börjat gälla från den 15 oktober. Så blir det alltså inte. 

– Vi planerar fortfarande för att göra ändringarna, men vi gör dem inte i dag. Jag förstår att det här är ett besked som gör väldigt många besvikna. Det är ett tråkigt besked att ge, säger kulturministern Amanda Lind, som inte utesluter ytterligare stödpaket till idrotts- och kultursektorn.

Socialminister Lena Hallengren:

– Vi vill möjliggöra fler kultur- och idrottsevenemang, men det är inte lämpligt att göra sådana undantag. Begränsningarna kommer att ligga fast. 

Regeringen för en nära dialog med Folkhälsomyndigheten, men när begränsningen kan försvinna är okänt. 

– Får vi en lagom dämpning kan vi snabbt komma till stånd. Vi behöver inte komma tillbaka till sensommarens låga nivåer, säger Johan Carlson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt