Annons:

Våldsbejakande islamist anses för farlig för Västervik – nu flyttas han

En våldsbejakande islamist flyttas nu från anstalten i Västervik. Foto: MostPhotos

Våldsbejakande islamist anses för farlig för Västervik – nu flyttas han

En våldsbejakande islamist dömdes i september 2022 av hovrätten till fem års fängelse för människorov, rån, grov misshandel och grovt olaga hot. Mannen har tidigare suttit i Västervik – men anses nu för farlig och flyttas till en säkerhetsavdelning.

Annons:

Själva händelsen bestod i att mannen, som är i 25-årsåldern, tillsammans med en medbrottsling tvingade med sig målsägande till en verkstad där denne placerades på en stol. Därefter fick han sina händer bakbundna med buntband och tvingades ta emot knytnävsslag. Han fördes senare till en lägenhet där han tvingades att betala 185 000 kronor.

När det gäller övriga brott så tog mannen och ett antal andra med honom i en bil. Målsägande fick en huva över huvudet och blev ivägkörd till en lägenhet, där både handlederna och fötterna blev bundna med buntband. Man försökte få målsägande att bekänna vissa händelser genom att hålla i varsin kniv och skar dessutom sönder målsägandes kläder. Målsägande blev därefter utsatt för en så kallad skendränkning.

För detta dömdes mannen till sammanlagt fem års fängelse av hovrätten hösten 2022. Han placerades på anstalten i Västervik.

Försöker radikalisera medintagna

Men han anses nu vara för farlig för att vara kvar där. Risken för rymning eller fritagning från anstalten bedöms vara hög. Mannen har prokriminella attityder och värderingar samt relation till våldsbejakande islamistisk extremism. Personer i hans umgänge och närhet har stridit för terrororganisationer.

Kriminalvården skriver också att mannen utövar eller förmår andra att utöva hot och våld i bestraffningssyfte. Kriminalvården menar att det är sannolikt att han utövar eller förmår andra att utöva hot och våld om han inte lyckas radikalisera eller kuva medintagna. 

”Vidare föreligger en viss risk att klienter som påverkats av NN utvecklar en attentatsavsikt”, skriver Kriminalvården. Vidare skriver man att ”NN har med framgång identifierat intagna som har varit sårbara och mottagliga för radikalisering och påverkat dessa i en negativ riktning med ett våldsbejakande budskap”.

Flyttad till säkerhetsavdelning

På flera avdelningar där mannen suttit har det uppmärksammats en ökad polarisering och aversion gentemot personalen. Av dessa skäl flyttas nu mannen från anstalten i Västervik till en säkerhetsavdelning på Kumla. Han är nu placerad på säkerhetsavdelningen sedan slutet av februari. Mannen hade möjlighet att inkomma med synpunkter kring riskbedömningen, men har inte gjort det. Brotten begicks i Göteborgsområdet

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt