Det har gått ett par dagar sedan kommunen meddelade sin mest upplyftande nyhet på ett bra tag. Bokslutet för 2024 visar att kommunen, mot alla tidigare prognoser, gör ett överskott.
Något som de ledande politikerna signalerar ger arbetsro och framtidstro.
Den här intervjun genomförs när det gått hundra dagar och två veckor sedan Eva Kindstrand Ströberg (S) blev kommunstyrelsens ordförande. Sjukdom, begravning och jobb på bortaplan har skjutit upp intervjutillfället.
Nu är hon dock redo att summera sina första hundra dagar på posten.
– Det hade varit skönt att kunna säga att det här har hänt under mina första hundra dagar. Att det var fantastiskt positivt eller väldigt handlingskraftigt gjort av kommunalrådet. Så ser det nog inte riktigt ut. Mycket av det jag har fyllt mina dagar med syns inte utåt. Förhoppningsvis syns det inom en snar framtid, men väldigt mycket tid har fått läggas på rekryteringen av ny kommundirektör. Allt som följer uppdraget har jag fått lägga mycket tid på, säger hon.
Det hon har blivit varse är att det blivit svårare att styra över sin egen kalender.
– Det har jag gjort tidigare och det har blivit en wow-, aha- och herregudupplevelse. Jag har alltid styrt över min kalender tidigare, men jag har börjat inse att jag måste kunna styra över min egen kalender här också. Både för att hinna göra saker utanför huset som är viktigt för kommuninvånarna och medarbetarna. Det är inte bara möten inne i stadshuset som är viktigt. Men jag tror att om man hade hoppats på att få se handlingskraft efter hundra dagar, så har man kanske inte sett det. Jag hoppas det kommer synas framöver.
Har de första hundra dagarna blivit som du tänkt dig?
– Det har varit både lättare och svårare än jag trodde. Det som har gått ganska smidigt är att installera sig, lära känna folk, vem som gör vad och så vidare. Men jag tror också att jag är ganska anpassningsbar. Jag är skilsmässobarn och ibland är det en styrka när det gäller att vara anpassningsbar. Där man blir satt försöker man göra så gott det går. Svårare än jag trodde är att göra saker som syns lite fortare. Allt tar längre tid. Det är om och men och fram och tillbaka. Jag är ivrig och vill att det ska hända saker fort och då är väl föreningslivet rätt arena. Där kan man påverka själv snabbt. Den demokratiska processen är som den är. Det behövs tid för att reflektera och verkligen tänka igenom om det är rätt att göra det här. Jag har kunnat börja landa in i att det tar tid och att det är bra att det tar tid.
"Lugnare än jag förväntade mig"
Kanske var det mer av ett smörgåsbord Eva Kindstrand Ströberg klev in i än man först trodde? Många tuffa beslut var redan tagna av föregångarna och kommundirektören hade precis fått sparken. Det har åtminstone utåt sett verkat finnas ett större lugn än på länge det här årets första månader. Några tuffa sparåtgärder som upprör medborgarna har knappast kommit på den här sidan av årsskiftet ännu.
– Helen (Nilsson) hade en jättetuff sista tid och det var många turer som kanske inte börjat så roligt och inte slutat så roligt heller. Jag ska inte recensera hennes tid, men hon ville väl lämna över på ett bra sätt. Det blev som det blev med Cissi (Hammar) därefter också. När det gäller ekonomin så är det ett jobb som är gjort tidigare. Vi har gått in i prislappsmodellen, men det lär bli några tuffa år för nämnderna och för oss också. Många tuffa beslut har tagits och vi kommer få ta tuffa beslut framåt också. Det känns som att vi börjar få lite harmoni mellan politiker och tjänstepersoner. Det kanske låter flummigt, men jag tycker att vi är värda det. Lars (Johansson), Peter (Karlsson) och jag jobbar bra ihop. Det är skönt att det är lugnt i politiken och det gör också att tjänstepersonerna får det lugnt. Vi har hittat en respekt känner jag.
Turbulensen var total när Kindstrand Ströberg tillträdde. Bara ett par veckor hade passerat sedan mandatperiodens stora nyhet om att Carolina Leijonram fått sparken efter drygt 14 år som kommundirektören.
– Jag var den enda representanten från Socialdemokraterna där. Jag var vice gruppledare och Kenneth Björklund var sjukskriven. Jag satt med i diskussionerna och det är klart att det var tufft.
Upplever du att din första hundradagarsperiod var lugnare än du trodde?
– Ur den synpunkten har det varit lugnare än jag förväntade mig. Arbetsbördan har varit som jag förväntade mig. Jag trodde nog inte ens att jag skulle få en lugn lördag då och då, men det har jag kunnat få. Jag gillar också att jobba söndagar och har hellre sextimmarsveckor. På söndagarna kan man reflektera över veckan som varit och sätta sig in i kommande vecka. Nu börjar det komma årsmöten och annan representation kvällstid.
VTT-avtalet går ut 2027
Att bokslutet visade ett oväntat stort överskott för kommunen 2024 kan inte kommunalrådet ta åt sig någon ära för.
– Det är många som har jobbat hårt innan och framför allt är det nämnderna som jobbat hårt.
Det här är väl den första positiva signalen på länge. Hur känns det?
– Man höll nästan andan när Camilla (Johansson, ekonomichef, reds.anm) skulle föredra ärendet. Men vi har också fått positiva signaler från Kommuninvest. Så länge vi kan bära våra skulder kommer vi få låna. Det är jättepositivt och ger lite arbetsro framåt. Vi kan tänka framåt och det är ett måste att vi gör vissa saker. Vi har inet val. Nu får vi göra det på absolut bästa sätt vi kan och vissa utredningar måste vi kanske göra om. Det handlar om att få fram rätt uppgifter och uppdaterade offerter. Vi kommer leva så länge med besluten vi tar så det måste bli bra.
Det har skett en hel del neddragningar av personal och ni har stängt en del verksamheter. Hur sannolikt är det att den perioden är över?
– Jag tycker det ser positivt ut framåt. Nämnderna tror att man kommer hålla budget även 2025. Den stora utmaningen framåt ligger i att ställa om. Vi ser att barnantalet sjunker och antalet äldre ökar. Då kommer en utmaning med rekryteringar. Men sannolikheten för att neddragningar ska stanna vid det vi har gjort är stor tror jag.
Vad baserar du det på?
– Just det att nämnderna ser ut att kunna klara budget. Det är främst det. Vi kommer också ur en del avtal under åren 2026, 2027 och 2028. Det handlar om paviljonger och hyreskontrakt.
Bland annat går avtalet gällande VTT ut i februari 2027. Det var i april 2007 som kommunen ingick ett 20-årigt hyresavtal med den dåvarande tidningskungen Bengt Ingemarsson. Hyresavtalet skrevs när dåvarande VTT Grafiska ville bygga nytt. Vimmerby kommun hyr hela den gamla VTT-fastigheten. Efter att Vimmerby Tidning 2018 såldes till NTM-koncernen sade sedermera Vimmerby Tidning och Tryckeri ekonomisk förening upp avtalet.
Uppsägningen innebär att kommunens hyreskostnad til de förra tidningsägarna ökade med 800 000 kronor om året. Totalt kommer affären kosta skattebetalarna drygt 45 miljoner kronor.
– Jag tänker och tycker en del kring det avtalet, men ibland ska man inte säga allt man tycker. Vi har gjort saker längre tillbaka som man kanske då tyckte var en bra idé. Jag kan också i dag få tycka att det inte var en jättebra idé, men jag ska inte lägga mig i det i dag. Man tog besluten där och då för att man trodde det var bra och då är man ursäktad. Plan- och investeringsgruppen bevakar det här nu och gör det bästa för att vi ska komma ur avtal som gäller saker vi egentligen inte ska hålla på med.
Vad händer med skolbyggnaden?
Kommunen har nu återupptagit planerna på ett nytt vård- och omsorgsboende. Om det kommer bli i Nybble är dock oklart. Det ska nu utredas om man ska bygga ett nytt boende i Nybble samtidigt som man renoverar Kvillgården i Storebro eller om man ska bygga ett helt nytt boende.
– Jag ser fram emot den här utredningen om Kvillgådens överlevnad. Jag ser också gärna att vi värnar om de boenden som är lite av ett "trygghetsboende" i Frödinge och Tuna och att vi värnar om det framåt. Det är viktigt. Jag ser också att det är viktigt att vi behåller idrottshallen i Gullringen.
Ingen skola skulle stängas men nu har Brännebro stängts. Nu ska även förskolestrukturen i tätorten utredas. Hur sannolikt är det att ni stänger fler?
– Jag ska inte föregå några utredningar, men vi har en nybyggd förskola i Nybble, varav hela ännu inte är tagen i bruk. Jag ska inte föregå någon utredning, men demografimodellerna är rätt tydliga framåt. Jag tror vi får svårt att hålla den struktur vi har.
Men ni kommer inte utfästa några fler löften framåt?
– Nej, det törs jag inte. Det vore direkt oklokt att göra det.
Vad kan det bli av skolan i Gullringen?
– Det är jättedyrt att bygga om gamla lokaler. Förskolan kommer använda matsalen på skolan. De är lite trångbodda där de är nu och vi kommer också behålla idrottshallen. Den 1 augusti går BUN:s hyreskontrakt ut, men vi vill att idrottshallen även efter det ska finnas kvar och kunna hyras ut till föreningar på orten och vi vill även att förskolan ska kunna nyttja den efter 1 augusti också.
Att riva skolbyggnaden i Gullringen verkar inte aktuellt.
– Vårt åtagande är att det måste finnas ett skyddsrum och skyddsrummet finns i skolan.
Så ni kan inte riva det?
– I sådana fall måste vi upprätta skyddsrum någon annanstans.
Så vad kan det finnas för användningsområden?
– Det skulle väl vara samlingslokal eller vandrarhem, men det här är något vi behöver fundera på ett tag. Efter 1 augusti, när hyreskontraktet löper ut, blir det nog en ännu mer aktuell fråga för oss.
Så ser hon på samarbetet
De stora frågorna framåt menar Eva Kindstrand Ströberg fortsatt är att anpassa kostymen överlag i kommunen.
– Vi måste fortsätta att göra det och vi behöver hänga i vad gäller den upplevda tryggheten i kommunen. För mig är det också viktigt att företagare och handel känner att de är en viktig del i det här. Det var delvis därför jag närvarande på fastighetsklubbens årsmöte. Vi behöver samverka mer, inte bara i huset, utan även utanför huset.
Har du ändrat syn kring hur kommunen mår efter de här hundra dagarna?
– Jag kanske inte har ändrat syn, men jag kanske har fått en annan förståelse för varför det ser ut som det gör. Jag tycker inte vi ska sätta oss ned och vara nöjda. Jag tror vi fortfarande vi kan vända en hel del saker om vi hjälpt åt. Det finns saker från förr, som jag redan varit inne på, som vi får lida för.
Innan kommundirektören sprack samarbetet mellan S, C och V. Kort senare och kort före beskedet kom hittade de tre partierna tillbaka till varandra.
– Samarbetet mår bra. Vi har bra dialoger, sedan är vi förstås inte alltid överens. Vi har bra diskussioner och jag uppskattar dem verkligen. Våra respektive verkställande utskott skulle ha suttit ned tillsammans tidigare. Då hade det som hände aldrig behövt hända.
Finns det en oro för dig att ert samarbete kan brista igen?
– Nej, det gör det inte hos mig. Det kanske finns hos andra, jag får det till mig ibland.
Inom partiet?
– Både inom och utanför. Det är nog mer ett uttryck för en oro eftersom man verkligen vill att det ska fungera, men känner en viss oro för att det inte gör det. Jag känner mig lugn. Det är väldigt personrelaterat och vi tre – jag, Lars och Peter – har väldigt bra diskussioner och högt i tak.
Hur ska ni bygga upp förtroendet för er igen från väljarna inför valet nästa höst?
– Vi behöver visa att vi fortsatt kan samarbeta. Vi behöver visa våra respektive väljargrupper att vi kan hålla sams och samarbeta. För min del handlar det om att visa att man dörr alltid är öppen och att det går att nå mig via telefon eller mejl. Det är viktigt att medborgarna vet att det finns en väg in. Det ska jag hänga i. Sedan behöver vi visa det i budgeten också, att vi menar allvar med ett nytt vård- och omsorgsboende. Vi måste sätta av pengar till det efter 2026.
Ångrar sig inte
Intervjun lider mot sitt slut. Ångrar sig Eva Kindstrand Ströberg drygt hundra dagar in på nya jobbet?
– Nej, det gör jag inte alls. Det är faktiskt bland det roligaste jag gjort.
Tycker du att det går att bedöma någon efter hundra dagar?
– Utifrån det jag är ålagd att göra tycker jag att jag skött mig. Sedan ligger mycket i betraktarens ögon. Jag tar mitt uppdrag på fullaste allvar, jag lyssnar och jag representar precis överallt där jag kan och hinner. Jag har bara sagt nej någon enstaka gång. Sedan finns det cirka 15 500 medborgare. Alla kan inte vara supernöjda hela tiden, det är så det funkar.