Annons:

M vill skärpa kraven på nyanlända – ”Ska lägga manken till”

Maria Lundmark, Marie Nicholson och Håkan Nyström vill öka kraven på nyanlända. Foto: Moderaterna

M vill skärpa kraven på nyanlända – ”Ska lägga manken till”

Moderaterna i Vimmerby vill skärpa språkkraven på nyanlända för att betala ut försörjningsstöd.
– Att tala svenska tillräckligt väl för att kunna utföra ett enkelt arbete, dit kan alla nå, säger Håkan Nyström, sexa på partiets lista i ett pressmeddelande.

Annons:

Hur fler nyanlända ska komma ut i arbete är en av valets huvudfrågor. I Vimmerby är cirka 35 procent av de utrikes födda utan jobb – att jämföra med cirka 21 procent i hela landet. Arbetslösheten bland hela Vimmerbys befolkning är 6,8.

I dag föreslår Moderaterna två förslag för att underlätta för nyanlända att komma ut i jobb. Det ena handlar om att öka kraven för att betala ut försörjningsstöd.

– Man måste kunna ställa hårdare krav på att man till exempel ska förbättra sina språkkunskaper. Det handlar ju inte om att alla ska kunna tala flytande svenska. Men att tala svenska tillräckligt väl för att kunna utföra ett enkelt arbete, dit kan alla nå, menar Håkan Nyström, sexa på moderaternas lista.

"Ska inte vara möjligt"

Ett annat krav som Moderaterna vill införa är att man måste genomgå den praktik man erbjuds.

– Har man fått en språkpraktik, då ska man vara på plats. Går man och läser svenska, då ska man kunna visa framsteg. Det ska inte vara möjligt att bara sitta av lektioner – man ska lägga manken till, säger partiets förstanamn Marie Nicholson som menar att frågan måste prioriteras under nästa mandatperiod:

– Framförallt handlar det om att individer ska kunna ta hand om sig själva och sin familj. Till varje pris måste vi undvika att människor, som faktiskt är arbetsföra, fastnar i ett långvarigt bidragsberoende.

"Varit framgångsrika"

Moderaterna vill också satsa vidare på Vimmerbys arbetsmarknadsenhet (AME).

– AME har varit framgångsrika i arbetet med människor som står allra längst ifrån arbetsmarknaden. Vi vill se att de även ska kunna komma in i ett tidigt skede och hjälpa nyanlända komma ut på arbetsmarknaden. Det är egentligen arbetsförmedlingens uppgift men så länge det påverkar kommunens ekonomi kan vi inte bara ignorera frågan, säger Nicholson.

– Vi tror att man måste arbeta lokalt med individuella lösningar. Utbildning, praktik och framförallt matchning mot näringslivet måste till, säger Maria Lundmark, fyra på Moderaternas lista.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt