Annons:

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij känner partiets stöd, trots den allvarliga kritiken. Foto: Jakob Karlsson

Nilsson Nachtweij om kritiken: ”Jag välkomnar det”

Ingela Nilsson Nachtweijs ledarskap totalsågas av partikamraten Erik Paulsson. Själv välkomnar hon kritiken.
– I en demokrati är det viktigt att man får uttrycka kritik, säger hon.

Annons:

Erik Paulsson och Ingela Nilsson Nachtweij jobbade mycket nära varandra under den förra mandatperioden. I en lång intervju med DV går Paulsson till frontalangrepp mot kommunalrådets ledarskap som han bland annat kallar ”patetiskt”.

Nilsson Nachtweij välkomnar kritiken.

– Jag jobbar hårt för Vimmerby kommun och tycker att det är viktigt att man riktar kritik till mig om det finns. Det är viktigt att synpunkter kommer fram. Jag vill det här långsiktigt, och det är viktigt att få en inlärningsfas och att man får jobba framåt. Jag ser mitt uppdrag som ett lagarbete och är glad för att jag får leda det. Jag vet att jag har ett starkt stöd i Centerpartiet och i allianspartierna. Det stärker mig i att vi har något bra på gång.

Hur ser du på kritiken rent konkret?

– Det är viktigt i ett parti och i en demokrati att få utrymme att jobba med förbättringar och viktigt att man får uttrycka kritik. Jag har inga synpunkter på det.

 "Inga kommentarer"

Erik Paulsson menar att ledarskapet leder till arbetsmiljöproblem för medarbetarna inom kommunstyrelseförvaltningen och ser en oro för att medarbetare antingen drabbas av ohälsa eller säger upp sig.

– Jag har inga kommentarer till kritiken. Det är viktigt att vi får ihop ett bra samarbete mellan personalen och politiken. 10 september har vi ett möte med samma människor som hade en kickoff tidigare i år. Där sitter även oppositionen med och för mig är det viktigt att vi gör det här tillsammans. Vi behöver få ihop lagarbetet ännu mer.

Hur fungerar samarbetet mellan politik och tjänstemän i dag?

– Vi får väldigt mycket bra respons, från både medarbetare och personal. Många hör av sig och min dörr är alltid öppen, många väljer att komma in och snacka lite. Jag prioriterar att alltid sitta i cafeterian och fika. Jag har en speciell roll och kan förstå att det har en viss effekt när kommunalrådet hör av sig. Jag vill avdramatisera det, för jag ser mig som medborgare och gör så gott jag kan i den roll jag har. Finns det synpunkter på mitt ledarskap är det välkommet att det kommer fram.

Vad tänker du när du går igenom Paulssons kritik?   

– Jag har läst igenom ett par gånger och har egentligen inga kommentarer. Det är viktigt att det som framkommit diskuteras och viktigt att du lyssnar med allianspartier och andra ledande centerpolitiker. Det är svårt för mig att kommentera kritiken i det här skedet. Det får partiet uttrycka sig om.

Känner du partiets fulla stöd?

– Jag känner ett stort stöd och har inte fått till mig något annat mer än detta. Det är på fullaste allvar. Alla har rätt till att ha åsikter och det är viktigt att man får ha det i en demokrati.

Har du upplevt någon splittring när det gäller förtroende för ditt ledarskap?

– Faktiskt inte, men det får andra berätta om i så fall. Det är inget som kommit fram till mig.

Hur ser du på kritiken om att ni var dåligt förberedda när ni tog makten?

– Vi hade en hel del lördagsmöten där vi träffades. Vi hade strategidagar och det var helt fantastiska resonemangsdagar.

Hade ni en konkret plan?

– Ja, det är min bild.

 "Har väldigt höga ambitioner"

Paulsson menar att Nilsson Nachtweij styr tjänstemännen i frågor som hon inte har befogenhet att lägga sig i och hoppar över chefsled i kommunens organisation.

– Jag tänker att det är en inlärningsfas och har väldigt höga ambitioner. Jag får till mig mycket från medborgarna och det är viktigt att vi betonar att vi alla har ett ansvar för att Vimmerby blir bättre. Är det tjänstemän som uttrycker det får man ta det på allvar och ta till sig det. Jag lär mig och vi har en plan för att samarbetet mellan personalen och politiken ska bli bättre, det var det vi gick till val på.

Hur ser du på detaljstyrning av tjänstemän generellt?

– Vi är en så pass liten kommun att jag ibland tror att det är oundvikligt att inte gå direkt till en tjänsteman. Det kan behövas fakta i ett fall och chefen inte är där. Då måste man kunna gå till en tjänsteman direkt.

Men kritiken handlar om att du gått in och fattat beslut som ligger på tjänstemännens nivå. Är det ett problem?

– Det beror helt på hur man jobbar. Ibland blir det så oundvikligt, men så länge man har en bra dialog är det inget problem. Då har men en tillit och ett förtroende.

 "Har haft en resa"

Nilsson Nachtweij anser att samarbetet med kommundirektören Carolina Leijonram fungerar bra.

– Vi har avstämning veckovis där vi går igenom politiska frågor och aktuella frågor. De är väldigt viktiga och de blir bättre och bättre, men vi har haft en resa från första början.

Har ni haft krismöten om arbetsmiljön?

– Vilka krismöten syftar han på?

Möten som handlar om arbetsmiljöproblem orsakade av bristande samarbete mellan politiken och tjänstemännen. Har det förekommit?

– Det har varit ett möte som jag bjöd in till som handlade om att vi ska få ett ännu bättre samarbete mellan personalen och politiken. Det är också kopplat till att vi delvis har en ny organisation med nya utskott.

Ser du några arbetsmiljöproblem inom förvaltningen?

– Det upplever jag inte, jag tycker att det är ett helt fantastiskt lag som arbetar där. Personalen arbetar otroligt fokuserat och kunnigt med politiken.

Hur ser du på uppgifterna om arbetsmiljöproblem?

– Det är ingen som kommit till mig med det. Det gör mig ledsen när de uppgifterna kommer fram och vi måste jobba med det. Alla måste må bra i sitt arbete.

 "Klart att man blir ledsen"

Paulsson menar också att han vill ge Socialdemokraterna upprättelse och att oppositionen inte fungerar eftersom Centerpartiet gick för hårt åt S under förra mandatperioden.

– Jag tycker oppositionen fungerar. Vi ger dem förutsättningarna och Helen leder det arbetet. Jag har haft önskemål om gemensamma möten inom oppositionen, men det har Helen valt att inte ha. Jag tror att det behövs, men det väljer hon.

Hur reagerar du emotionellt när du får den här kritiken riktad mot dig?

– Klart att man blir ledsen och påverkad, men jag tänker samtidigt att det är välkommet att få kritik. Det innebär att man kan ta tag i det och arbeta framåt.

Kommer du förändra något konkret efter Paulssons kritik?

– Vi har en plan som är väldigt tydlig för hur vi ska arbeta framåt. I höst har vi en workshop som varit bokad sedan maj och vi är ganska många nya i politiken och har en del nya tjänstemän också. Vi kommer ha flera avstämningar framöver och fler konferenser/möten mellan politiker och ledningsgrupp för att jobba vidare med vår strategiska plan.

Påverkar det här utspelet din ställning i partiet?

– Ingen kommentar.

Får utspelet några konsekvenser för Erik Paulsson personligen?

– Erik och jag har haft ett bra samarbete och jag ser inte att det kommer påverka, men det är upp till partiet. Vi får säkert ha några möten framöver där vi diskuterar det här. Jag tänker inte att det påverkar hans roll i partiet.

Tycker fler som Erik i partiet?

– Det är inget jag fått till mig.

Har det varit svårare att komma in i uppdraget än du trodde?

– Det är ett fantastiskt uppdrag som är utvecklande, inspirerande, utmanande och rätt så svårt. Jag ser det som ett lagarbete och det är en förmån att leda kommunstyrelsens arbete. Vi kommer utvärdera vårens arbete genom en webbenkät och jag vill att mitt ledarskap ska bidra till att alla ledamöter kan prestera utifrån den ambitionsnivå de väljer Jag har själv tagit fram enkäten och tycker att det är väldigt viktigt att lyssna in vad alla tycker.

Vad är det svåraste?

– Det är att hinna med allt. Jag har fått en del kritik för att jag mejlar tidigt på morgonen och det ska jag sluta med. Det får jag ha respekt för. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt