Annons:

Högberg: ”Gick på de signaler jag hade då”

Socialdemokraten Peter Högberg lovade kollo i Stjärnevik i sommar – men nu står det klart att det inte blir något kollo. Foto: Simon Henriksson

Högberg: ”Gick på de signaler jag hade då”

I mitten av mars lovade Peter Högberg att kollot i Stjärnevik skulle leva vidare. Tidigare i kväll berättade Dagens Vimmerby att kollot definitivt läggs ned. – Jag gick på de signaler som jag hade då, säger han.

Annons:

Debatten om Stjärnevikskollot har svängt åt flera håll sedan kultur- och fritidsnämnden i slutet av förra året valde att förflytta kollots ekonomiska medel till en gemensam sommaraktivitetspott.

Då var de flesta säkra på att det inte skulle bli något kollo – men i mars ställde sig Högberg i fullmäktiges talarstol och meddelade att det visst blir kollo i Stjärnevik i sommar.

Tidigare i kväll berättade Dagens Vimmerby att det inte blir något kollo. Södra Vi IF, som startade kollot och under alla år varit medarrangör, avser i stället att arrangera sommaraktiviteter vid sin idrottsanläggning och kommunen kommer inte arrangera något kollo på egen hand.

– För mig har det varit så att Södra Vi äger bollen och att kommunen minskar sin insats i kollot. Jag gick på de uppgifter som jag hade det då, och det var att Södra Vi jobbade med det här och levde i den tron att det skulle bli ett kollo.

Ångrar du uttalandet i fullmäktige?

– Jag vill nog säga att vi inte vet hur det blir i slutändan ännu. BUN har haft mycket verksamhet i Stjärnevik och jag vet inte vad de kommer hitta på i sommar.

Men har BUN verkligen medel för att arrangera ett kollo?

– Det vet jag inte. Tidigare har de varit med och drivit verksamheten och lagt pengar på den. Vad de ska göra för barnen som går i fritids vågar jag inte uttala mig om. De vill säkert ha en del aktiviteter utanför skolorna.  

Borde du ha avvaktat ditt löfte om kollot?

– Jag gick på de signaler jag hade då, men gör Södra Vi en annan bedömning så är det så. Jag tror fortfarande att det finns en möjlighet att ha organiserad sommarverksamhet i Stjärnevik, men det blir inget kollo i den formen som det varit förut.

”Väldigt säker”

För föreningar som vill arrangera sommaraktiviteter för barn i Vimmerby finns det totalt 300 000 kronor att dela på. 224 000 kronor av dem kommer från staten.

– Vi har egentligen inte tagit ett beslut om att lägga ned Stjärnevikskollot utan ett beslut om att få en bredare verksamhet, och det innebär att den kolloverksamheten minskar till förmån för andra verksamheter. Nu anställer vi en fritidsledare som ska arbeta med det här och skapa en bredare verksamhet. Stjärnevik har varit en fantastisk verksamhet, men det har varit under tre veckor och för en begränsad målgrupp. Jag tror att det kan bli flera verksamheter i Stjärnevik, men med olika arrangörer och det kan vara en spännande utveckling. Sedan får vi utvärdera om det här var rätt eller fel framöver.

Hur säker är du på att det här är rätt beslut?

– Väldigt säker. Jag tror på att bredda och att få fler delaktiga. Vi har flera kolloliknande verksamheter så alla ungdomar känner att det finns någon sommarsysselsättning. Jag hoppas föreningarna tar den här möjligheten. Det är en chans att marknadsföra föreningen och få fler medlemmar. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt