Annons:

Från skoldebattör till kommunalråd – Käll trivs i rollen trots turbulensen

Jacob Käll trivs i rollen trots den stora turbulensen. Foto: Simon Henriksson

Från skoldebattör till kommunalråd – Käll trivs i rollen trots turbulensen

Han hade förmodligen aldrig blivit kommunalråd om inte skoldebatten hade rasat. Inte heller utan den enorma turbulens som drabbat kommunen i allmänhet och hans parti i synnerhet.
– Det är viktigt att vi lägger det här bakom oss, säger Jacob Käll i halvtid mellan mandatperioderna. 

Annons:

Han har länge varit aktiv i debatten och en samhällsintresserad medborgare. Men partipolitiken höll han sig borta från. 

Efter den lila majoritetens förslag om att lägga ned skolor på landsbygden blev han en av de mest framträdande debattörerna. Då i rollen som engagerad medborgare och aktiv i samhällsföreningen i Djursdala. 

Nu, ett antal år senare, är han ordförande i kommunstyrelsen och Vimmerbys tyngste politiker. 

– Dels tackar jag inte ja till ett uppdrag om jag inte tror att jag kan klara av det och dels tycker jag att det är väldigt roligt. Jag valde att gå in i politiken efter viss diskussion med mig själv och när jag väl hade bestämt mig var jag tydlig med att jag skulle gå in med mycket energi i det här. Det går att vara fritidspolitiker, vara på något möte i månaden eller bara hjälpa till genom att engagera sig i partiet. Det är inte min grej. Om jag väl engagerar mig vill jag löpa linan ut och påverka hela vägen. Jag måste säga att det är ett fantastiskt roligt uppdrag att vara med och påverka. Visst finns det mindre roliga stunder, det kan vara jobbigt och tungt. Men oftast är det väldigt givande. 

Hade du haft den här posten om den förra majoriteten inte lagt ett förslag om att lägga ned skolor?

– Förmodligen inte. Jag har varit samhällsintresserad länge, men jag blev mer och mer politisk i mitt samhällsengagemang utan att vara partipolitiskt engagerad där. Fibern var också något som fick mig intresserad. Det var före skoldebatten och hur fiberfrågorna bedrevs ledde mig också in på det här. 

"Ångrar inte det här valet"

Men Jacob Käll hade aldrig suttit som kommunalråd utan den turbulenta period som Centerpartiet har genomlidit. Lite slarvigt går det att uttrycka att han halkat in på uppdraget på ett bananskal. Men han skulle gärna fortsätta efter mandatperioden.

– Jag ångrar inte det här valet. Det är klart att det inte är jätteroligt första timmen på måndag morgon alltid, men så är det väl för alla. Men jag påminns varje dag om att det är roligt. Det har varit jättejobbigt en period nu, men jag tycker ändå att det är kul och givande. Tyckte jag inte det hade man inte orkat. 

En upplevelse jag har är att du är ganska prestigelös. Det spelar ingen roll för dig om du ligger bakom ett förslag som drivits igenom. Är du prestigelös? 

– Det är andra som får recensera det, men jag har fått en del intern kritik för att jag syns för lite. Det är inte min filosofi i ett ledarskap. Dels tänker att jag syns tillräckligt mycket ändå och jag behöver inte anstränga mig för att synas. Jag har inget behov av att synas mer. Jag tror på att låta andra träda fram och det samarbetet har vi nu i Vimmerbyalliansen. Både Ola (Gustafsson) och Marie (Nicholson) gör jättemycket jobb och drar i frågor. Det tycker jag bara är bra. Det är min ledarstil. 

Är du inte mycket tråkigare än dina föregångare på posten?

– Det är helt okej om jag är det, faktiskt. Jämför man med Glennfalk (Micael) så skiljer vi oss jättemycket åt. Jag vill inte säga vad som är rätt eller fel, det får vara upp till andra. 

Kan du vara konfrontativ eller är det inte viktigt för dig?

– Jag är inte konfrontativ, men jag räds inte från att säga det jag vill om jag tycker att det behövs. Även om det kan vara utmanande. Men behövs det inte har jag inget behov av det sättet. 

Är du rädd för konflikter?

– Jag är inte rädd för konflikter, men en del tycker att det är kul med konflikter. En del menar att det behövs för att kunna nöta på och komma framåt. Man drar konflikter. Det är inte min stil. 

Jacob Käll har sedan han tillträtt talat om att hans ledarskap präglas av samsyn och samarbete. 

– Det är viktigt för mig, det är min ingång. Det är lätt att säga, men jag skulle säga att krisen har hjälpt oss att göra det. Min uppfattning är att vi har tajtats ihop och haft väldigt bra samtal. Vi har haft ett utvecklingsråd med både politiker och tjänstemän från alla förvaltningar och partier. Vi har konstaterat vad vi behöver göra och har varit eniga. 

Speciella tider

Vad den nya majoriteten betytt för kommunens utveckling är svårt att säga, menar Käll. Allt har överskuggats av krisen i stadshuset och coronapandemin. 

– Det har varit en speciell tid. Jag tycker att vi mot bakgrund av allt som har hänt, med både krisen och coronapandemin, så har vi så här långt tagit oss igenom det väl. Det säger jag utan att överdriva, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att tjänstemannasidan, hela personalen, har gjort det väldigt bra. Det har varit väldigt intensivt sen jag tillträdde och andra får recensera det, men jag upplever att vi fått till ett väldigt bra samarbetsklimat, både mellan politiker och tjänstemannasidan och även inom politiken. Men det får andra tycka till om. Vi måste vara självkritiska, men det finns en bra grund att stå på nu. Det har blivit bättre under året och under de jobbiga kriser vi har haft och fortfarande har.

Med tanke på både krisen i stadshuset och den pågående pandemin, har det varit svårt med fokus på verksamheterna och det dagliga arbetet? 

– Jag menar att allt det där vanliga som skolverksamheten, nya detaljplaner, försäljning av tomter, byggnationer som är på gång, allt det fortsätter. Det drivs som vanligt. Det är mer de övergripande utvecklingsfrågorna som pausats. Vi har länge sagt att vi behöver modernisera och ta fram en ny vision för kommunen. Den typen av jobb har pausats, men jag tror att vi snart kan komma igång igen. 

Den förra mandatperioden präglades av skoldebatten, med politikerförakt och ett hårt debattklimat som följdeffekter. Den här har präglats av krisen i stadshuset. Varför blir det aldrig ett lugn i Vimmerby?

– Jag känner att vi kan ana ett lugn nu. Varför det blir så är en bra fråga. Varför blir det så intensivt och hårt? Det funderar vi också på och vi har haft samtal med både Jakob Karlsson (ansvarig utgivare för Dagens Vimmerby, reds.anm) och Christoffer Nielsen (ansvarig utgivare för Vimmerby Tidning, reds.anm.) om det hårda debattklimatet. Det är inte det tidningarna skriver, utan det som kommer därefter med kommentarer och så vidare. Varför blir det så aggressivt? Jag vet inte varför. Men vi har faktiskt funderat på att ha något seminarium om debattklimatet. Det har blivit en hårdare ton överlag i samhället, polarisering och så vidare. 

"Kniven mot strupen"

Kommunens ekonomi är också en viktig fråga de kommande åren. Driftekonomin är fortfarande inte under kontroll och när majoriteten presenterade sin budget nyligen pekade man på ett nytt arbetssätt, där fokus ska ligga på uppföljningar och analyser. 

– Det är väldigt svårt, för det läggs mer uppgifter på kommunerna. Vår utveckling med en åldrande befolkning gynnar inte ekonomin. Vi är inte ensamma om att ha utmaningar, men det är en klen tröst. SKR, Sveriges kommuner och Regioner, var här och gjorde en intressant dragning. Där pekade man på att det är viktigt att följa upp snabbare för att kunna se tidigare om man överskrider budgeten. 

När kommer Vimmerby ha en ekonomi i balans? 

– Vi måste ha det. Det är kniven mot strupen-läge nu. I grunden har Vimmerby en bra ekonomisk grund. Vi har en fin soliditet, mycket tillgångar, ett starkt näringsliv och en hyfsat intakt befolkning. Grunden är god, men vi har ett stort investeringsbehov framöver och för att klara det måste vi ha överskott. Nu är det kniven mot strupen, det gäller att hålla budget och vi måste jobba med det här 2021, 2022 och 2023. Väljarna tycker att det är en självklarhet att vi har ordning på ekonomin. 

"Jobbigt internt"

Men vad kommer det vara för centerparti som går till val om två år? Ingela Nilsson Nachtweij, mycket populär bland allmänheten, har kastats ut. En annan av de tyngsta företrädarna, Erik Paulsson, är åtalad för dödshot. 

– Dels har det varit jobbigt internt, det är inget roligt eller givande för en organisation att tampas med de här frågorna. Det är jobbigt även på individplanet. Det är inte kul när sånt här händer. Visst har det tagit energi från partiet och jag tänker att det vore konstigt om folk i allmänheten inte tycker att det inte är bra. Jag kan inte göra någon opinionsmätning, men det finns onekligen bättre saker för att öka tilliten till ett parti. 

Ingela var väldigt populär och kryssades av många väljare. Många förstod, eller förstår, inte heller vad hon har gjort som gör att hon förtjänat detta. Hur tycker du att ni har skött den kommunikationen med medborgarna om vad som föranledde att hon fick lämna?

– Många tyckte att det skulle utredas och jag tycker att revisorerna har gjort det. Jag tycker att revisionsrapporten är tydlig. Den är utförd av oberoende personer som är vana vid att utreda. Den får tala för det, tycker jag.

Hur mycket har det här skadat partiet?

– Det är svårt att säga. Det gäller att vi hanterar det här nu och det är jätteviktigt att vi jobbar ihop med Vimmerbyalliansen på ett bra sätt. Vi har ett väldigt bra samarbete och väldigt bra diskussioner och spännande planer. Det är viktigt att vi från Centerpartiet visar att vi kan lägga det här bakom oss.

Det försökte den gamla majoriteten också göra. Både S och M straffades hårt av väljarna 2018. Hur tror du väljarna kommer att beakta det här?

– Jag vet inte. Jag får inga signaler från folk om det. Många säger att man är trötta på detta, det hör jag. Men någon total katastrof för partiet? Det får vi se, det är svårt att säga. 

Kommer ni inte se samma ras som exempelvis Socialdemokraterna?

– Jag hoppas inte det. Men då gäller det att vi gör bra ifrån oss nu och framåt. 

Vad är det viktigaste för att återupprätta förtroendet för ert parti?

– Det är jätteviktigt att vi får slut på medias skriverier. Klart att media skriver, men vi måste få stopp på att det finns anledning för media att rapportera om det. Fortsätter det med mediainslag då och då, kommer folk tröttna på partiet. Det är inte det vi ska ägna oss åt. 

Hur viktig är din roll i det?

– Den är viktig. Jag tror att folk vill att vi ska jobba på i god samverkan. Folk vill att den kommunala verksamheten ska fungera och den delen är jag inte orolig för. Verksamheterna rullar fast det är pandemi, det har gjorts ett fantastiskt jobb där. Jag har fått till mig att det viktigaste är att kommunen fungerar, att det finns vatten i ledningarna, att det finns en skola för barnen och så vidare. Att kärnverksamheterna fungerar.

Hur mår partiet i stort?

– Det finns olika syn på det. Det här har varit jobbigt för partiet och för enskilda. Samtidigt har vi haft väldigt bra diskussioner och det är ingen total tystnad. Det är ett friskhetstecken att vi kan diskutera och enas. 

"Väldigt bra"

Jacob Käll vill gärna att Centerpartiet ska fortsätta styra Vimmerby. Helst av allt tillsammans med allianspartierna. 

– Jag tycker att samarbetet fungerar väldigt bra. Jag tänker att vi går till val tillsammans, men att vi driver egna valkampanjer. Avsikten måste vara att det ska vara med alliansen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt