Annons:

Nu är Conny Torstensson en av de stora i svensk fotboll

Conny Torstensson

Nu är Conny Torstensson en av de stora i svensk fotboll

Under fotbollsgalan tilldelades Conny Torstensson från Hallingeberg, en av de finaste utmärkelser som en svensk fotbollsspelare kan få, han blev invald i Hall of fame, för sina prestationer som fotbollsspelare under 1970-talet.

Annons:

Conny Torstensson visste inte om att han skulle tilldelas den utmärkelsen utan höll på att missa den, när fotbollsgalan visades på TV i tisdagskväll.

- Innan var det ett inslag om den före detta fotbollsspelaren Tina Nordlund och jag och Annette (fru) pratade om hennes karriär. Då hör jag plötsligt mitt namn.

Senare har han tittat på galan i efterhand och han är rörd och glad över utmärkelsen.

- Det är ett kvitto på min karriär som fotbollsspelare även om jag inte var någon jättetalang.

Varför säger du så?

- Jag var aldrig bland de bästa spelarna när jag började spela fotboll. När jag var 17-18 år och spelade i Gamleby gick det uppåt, men sedan när jag värvades till Åtvidaberg stod det stilla i några år.

Han säger att han tog ett steg i taget.

- Jag hamnade rätt i Åtvidaberg och tog en etapp i taget. Efter några år var jag med bland de 15-16 bästa spelarna i Åtvidaberg och kunde om jag hade tur vara en som fick hoppa in som avbytare. Det var bara att borra ner huvudet och jobba. Till sist fick jag vara med från start.

Hur länge spelade du i Åtvidabergs FF?

- Mellan 1968 till 1973, sen blev det några år i Bayern München innan jag återvände till Åtvidaberg och spelade där i två säsonger till.

Löpningen var segervapnet

Conny vill tacka sin uthållighet och sin tränare i Åtvidaberg för att han lyckats bra i sin fotbollskarriär.

- Jag var aldrig en riktig fotbollstalang, men jag kunde springa en hel match. Under hela tiden jag var i Åtvidaberg satsade tränaren på fysik och att alla spelare skulle kunna springa länge. Vi var inte överlägsna några andra spelare gällande fotbollsspelandet men vi orkade springa tio – femton procent mer än alla andra lag, därför blev vi svenska mästare två år i rad.

Han säger att spelarna som kom med i landslaget som spelade i Åtvidaberg också var överlägsna sina internationella motståndare i att springa, även om de var långt ifrån det fotbollskunnandet som de utländska spelarna hade.

- På den tiden fanns inte något konstgräs eller stora inomhushallar som vi kunde träna på och i under vintern. Åtvidabergs A-lag tränade på parkeringsplatser under kvällarna och vi sprang på frusna sjöar. Det blev inte mycket till fotbollsträning men alla fick en väldigt bra fysik.

Hade du nytta av din fysik när du blev proffs?

- Ja det hade jag. Jag sprang mycket även där och jag gjorde mycket mål för att vara mittfältare.

Titlar

Conny Torstensson är den svenska fotbollsspelare som har flest antal titlar under sin karriär.

Vilka titlar har du?

- Svensk mästare i Åtvidabergs FF 1972 och 1973. Svenska cupen 1971. Tysk mästare med Bayern München 1974. Mästarcupen (idag är det att likna vid Champions leage) 1974 0ch 1975. Jag var inte med året efter i finalen som laget också vann, då var jag både sjuk och skadad. Världscupen 1976.

Conny minns mycket väl segern i Världscupen 1976.

- Vi spelade i Brasilien mot Belo Horizonte, en stad som ligger mellan Rio och Brasilia. Det var 123 000 personer på läktaren och vi vann mot det brasilianska laget. Det var stort.

Han säger också att på den tiden spelades inte Världscupen varje år.

- Den spelades bara om det fanns tid och om man hade lust. Inte som idag att den spelas varje år, säger Conny Torstensson.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvimmerby.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt