Originalsnuset är Skruf, men det är framförallt Knox som nästan bokstavligt talat är i var och varannan persons mun. Det är ett av Sveriges mest sålda snusmärken som nu firar 20 år. Här berättar vi mer om det, liksom om några andra svenskgrundade snusföretag.
Ett företag med småländska rötter
Historien om Skruf Snus AB tog sin start i början av 2000-talet, i en gammal mejeribyggnad i den småländska orten Skruf. Det var här två entreprenörer, Jonas Engwall och Adam Gillberg, satte sin plan i verket att utmana en bransch som då hade få aktörer och ett begränsat utbud.
Tillsammans utvecklade de en ny snusprodukt som snabbt väckte intresse. Namnet ”Skruf” kom att bli såväl ett varumärke som en hyllning till platsen där allt startade. Produktionen flyttades senare till Sävsjö, där den fortfarande finns. Och företaget har expanderat, tack vare ett tydligt fokus på hantverk, uthållighet och försäljning av snus online.
Knox – skapandet av en ikon
När Knox lanserades 2005 var målet att det skulle vara ett alternativ till de mer etablerade snusmärkena – ett prisvärt premiumsnus. Det var ett djärvt steg på en marknad som länge dominerats av ett fåtal aktörer. Men Knox fick snabbt fäste tack vare sin balanserade tobakskaraktär, tydliga smakprofil och moderna men ändå jordnära förpackning.
Under senare år har Knox-sortimentet breddats med flera nya varianter, inklusive vita sådana. Företaget har haft som grundidé att lyssna till användarna och flera produktnyheter har kommit till efter direkt dialog med kunderna.
För att uppmärksamma Knox 20-årsjubileum har det tagits fram en särskild design på tre av de mest populära varianterna: lös, original portion och white portion. Jubileumsdosorna har fått en elegant och genomarbetad utformning. Men innehållet är givetvis detsamma.
Det svenska snuset och dess rötter
Snuset har en lång historia i Sverige, faktiskt började det för flera hundra år sedan. På den tiden var det ett rent hantverk, där alla tillverkare hade sina egna recept och sina egna metoder. Under 1800- och 1900-talen växte användningen kraftigt. Från klassiska varumärken med över hundra års historia till nya aktörer med moderna produkter – svenskt snus fortsätter att utvecklas, alltid med en fot stadigt kvar i traditionen.
Swedish Match – dominanten
Swedish Match är utan tvekan den mest välkända svenska snustillverkaren. Företaget har sina rötter i det tidigare statliga gamla tobaksmonopolet och har vuxit fram genom ett flertal sammanslagningar och uppköp. Numera ingår det dock i koncernen Philip Morris.
Swedish Match står bakom några av de mest klassiska snusmärkena på marknaden, som till exempel Ettan, General och Göteborgs Rapé. Även deras produkter tillverkas i flera olika varianter, från lössnus till vitt portionssnus. De går att hitta i nästan varenda svensk butikshylla, liksom på nätet.
Med utgångspunkt i företagets enormt stora sortiment och en stark marknadsnärvaro har Swedish Match varit en drivande kraft inom utvecklingen av tobaksfria alternativ. Det gäller inte minst ZYN, som blivit ett av de största varumärkena inom vitt snus. Och även om företaget är globalt idag så är mycket av tillverkningen fortfarande svensk.
Fiedler & Lundgren – gammal historia i ny tappning
Fiedler & Lundgren grundades redan 1783 och är i och med detta en av Sveriges äldsta snustillverkare. Efter en längre period i skymundan återuppstod företaget i modern form under början av 2000-talet, med bas i Malmö. Sedan dess har de byggt upp ett sortiment som kombinerar historik med framåttänkande.
Till de mest kända varumärkena hör Lundgrens – ett portionssnus som ofta kopplas till svensk natur genom smaksättningar som inspirerats av fjäll, skog och äng. Ett annat namn i portföljen är Granit, som passar dem som vill ha traditionellt snus utan krusiduller. Men även detta företag har insett potentialen hos vitt snus och har bland annat lanserat Lundgrens All White.
Nordic Snus – småskaligt med identitet
I Vårgårda, strax nordost om Göteborg, finns en snustillverkare som valt en något annan väg än de stora drakarna. Nordic Snus grundades 1999 och har sedan dess arbetat upp ett eget sortiment med tydlig profil. Mest känt är företaget för varumärket LD – en serie snusprodukter med klassiska smaker och bra prissättning. Sortimentet innehåller både lössnus och portionssnus, inklusive vita varianter.
Nordic Snus har valt att hålla kvar vid det småskaliga och lokalt rotade, men utan att göra avkall på kvalitet eller utveckling. Genom att lyssna in vad användarna efterfrågat har företaget också kunnat lansera nischade varianter, under märket Signum. Det här gör att de lyckas sticka ut på en marknad som annars domineras av stora bolag.
En marknad i ständig förändring
Som framgått så har Sverige verkligen en lång tradition av snustillverkning, och det märks på alla varumärken som finns att köpa idag. Det är till stor del skillnader i uttryck, inriktning och målgrupp som gör att de olika företagen kan överleva och frodas på en hårt konkurrensutsatt marknad. Det gäller alla, från smålandsbaserade Skruf och andra oberoende nytänkare till det riktigt stora industrijättarna.
Tillsammans skapar dessa företag en levande bransch som låter nya idéer blandas med gamla traditioner. I och med detta så är det svenska snuset inte längre enhetligt – det är varierat, lokalt förankrat och i många fall även personligt präglat. Och det uppskattas av landets många snusare.