Anders och Camilla Carlsson kan komma att bli granne med den solcellspark som det planeras för. Nu försöker man stoppa den tilltänkta etableringen.
Foto: Simon Henriksson
Tidigare i dag berättade vår tidning om företaget Landinfras planer på en stor solcellspark precis i utkanten av Frödinge samhälle. Solcellsparken, som avses att bli 30 hektar stor, ligger nära såväl Frödinge skola som förskolan och butiken Hemlängtan. HÄR kan du läsa mer om planerna.
Precis intill området ligger också Anders och Camilla Carlssons hus.
– Man lägger inte något sådant här inne i ett samhället, säger de två när vi träffas och de väljer att gå ut offentligt med sin oro.
Anders Carlsson lägger nu i princip all sin vakna tid på att slåss mot planerna.
– Det är vårt liv det handlar om. Vår hälsa, både den fysiska och psykiska, påverkas av det här.
"Lägger all tid och ork"
Brevet om planerna på en solcellspark på marken som ägs av Linköpings stift damp ned den 28 november. Det tog hårt på inte minst Camilla och var en tidig julklapp man inte önskat sig.
– Vi lägger all tid och ork vi har på det här nu. Camilla har varit väldigt ledsen faktiskt. I början gick det inte att hålla tillbaka tårarna. Att göra det här mitt i juletider, när folk har fokus på annat, är förstås taktiskt, säger Anders.
Camilla, som arbetar som frisör, har alltid älskat den fristad hon kunnat ha i skogen.
– Jag har alltid drömt om att bo på landet och vill bo nära naturen. Det är därför man väljer att bo så här. Vi går i den där skogen för jämnan, oavsett om det är ljust eller mörkt. När man jobbar med människor så behöver man komma ut i naturen,, säger hon.
"Skogen skövlas"
Om solcellsparken blir verklighet kommer skogsavverkning att ske.
– Tillgängligheten till rekreation försvinner när skogen skövlas. Det är en visuell mardröm och placering precis vid ett samhälle... Det innehåller i princip allt som gör att i varje fall vi inte vill se den i vår omgivning. Man väljer inte att bo på landet för att bli granne med en solcellspark, säger Anders.
Hur pass nära deras hus parken kommer hamna är ännu ovisst.
– Jag tror inte att den som är pappa till detta själv skulle välja att ha parken runt sitt eget livsverk. Det sunda förnuftet verkar helt ha eliminerats i drömmen om pengar och den gröna omställningen. Ska den få ske till vilket pris som helst? I Sverige saknas ju också riktlinjer kring solcellsparker. I Danmark får en solcellspark som närmast vara 150 meter från en fastighet om den är på en sida av fastigheten och 300 meter om den är på två sidor. I Sverige är detta inte reglerat, utan det är upp till länsstyrelsen att avgöra. I vårt fall är det på två sidor. Jag har också läst att regeringen nyligen slagit fast att vi har överskott på oplanerbar el samtidigt som industrin inte får nödvändig, planerbar kraft. Ska vi förstöra vår fina natur, vår skog och vår jordbruksmark helt i onödan?
"Finns ingen logik"
Anders tycker att solcellsparker hör hemma på mark som till exempel gamla förorenade industritomter, deponier eller i anslutning till en flygplats. Solcellsparken på flygfältet i Hultsfred är ett bra exempel, anser han.
– Håller man sig till sådana placeringar kan solceller absolut vara bra. Det finns däremot ingen logik i att byta ut natur och rekreationsområden invid ett samhälle för att sätta upp en solcellspark. Branschen borde här ta sitt egenansvar.
En stor rädsla finns för att fastighetens värde kommer minska drastiskt.
– Det vi fick till oss vid en värdering var att det är oklart hur mycket värdet kommer sjunka, men att antalet intressenter kommer bli klart färre. Ser man att fastigheten är granne till en solcellspark sållas den bort av många.
Samrådet har flyttats
Samrådsprocessen har precis startat, men Anders Carlsson har lyckats förskjuta den. Från början var datumet satt till 10 januari, men han har nu lyckats få till det att bli den 31 januari.
– Vi ser gärna att man fortsätter skriva synpunkter till samrådet. Vi håller på med en gemensam skrivelse som man också gärna får vara med på.
Många har missat att det här är på gång, säger de båda.
– Det är bara de boende i den direkta omgivningen som fått det här brevet. Det är betydligt många fler som använder området som rekreation. Det är bland annat många som plockar blåbär och lingon i det aktuella området. Man ser ofta att det står bilar parkerade mitt emot sågverket.
Efter att brevet damp ned har man fått med sig andra. Anders är mest drivande, men ett tiotal är aktiva i protesterna.
– Det är helt sjukt allting. Hela Frödinge kommer beröras av det här, men det är inte alla i Frödinge som har fått informationen.
Det är ju inte säkert att det här ens blir av ännu?
– Vi måste börja någonstans och då börjar vi tidigt. Vi kommer inte ge oss i första taget.