Marie Halldén är HR-chef på Vimmerby kommun.
Foto: Pressbild
Som ett led i kommunens försök att öka frisknärvaron och sänka sjukfrånvaron gör kommunen sedan en tid tillbaka en stor satsning på arbetsmiljö.
Satsningen innefattar många delar, men en av dem är att alla medarbetare ska få chansen att lära sig mer om att hantera stress.
– Av de sjukskrivningar vi har i kommunen är en stor del orsakade av psykisk ohälsa, där långvarig stress ofta är en bidragande faktor. Under våren har vi utbildat våra chefer i psykisk ohälsa. Nu vill vi även ge våra medarbetare chansen att lära sig mer hur stress påverkar oss och vad det finns för verktyg för att hantera och förebygga skadlig stress, säger HR-chefen Marie Halldén.
Föreläsare är Helena Larsson Berggren från Avonova. Hon är sjuksköterska, företagssköterska, stresspedagog och utbildare. Hon har lång erfarenhet av psykiatrisk vård.
– Jag kommer att prata om vad stress är och hur kroppen fungerar vid kortvarig och långvarig stress. Det blir också mycket konkreta tips och råd för att kunna få en balanserad vardag och hur vi kan identifiera tidiga tecken på stress. Hur kan vi återhämta oss och fylla på med energi? Hur förebygger vi skadlig stress och vad kan vi göra för att må bra? Hur bemöter vi kollegor som är stressade? säger hon.
En timme om klimakteriet
Föreläsningen om stresshantering är cirka två timmar lång och följs av en timmes föreläsning om klimakteriet.
– Där kommer jag bland annat att gå igenom vad som händer i kroppen vid förklimakteriet, klimakteriet och efter klimakteriet. Jag pratar om vanliga symtom, vilka strategier man kan använda för att hantera dem och vilken hjälp som finns att få.
Kommunens medarbetare väljer själva om de vill vara med på båda föreläsningarna eller bara den första.