Annons:

Experten föreläste i Vimmerby:

Therese Birath föreläste nyligen om gifter inom förskolan. Foto: Simon Henriksson

Experten föreläste i Vimmerby: "Ett decennium innan kommuner är kemikaliekloka"

Therese Birath är utbildad miljökemist och jobbar mot kommuner med sitt företag Kemikalieklok. Nyligen var hon inbjuden av Sevedebygdens Naturskyddsförening för att prata om giftfri förskola.
– Mycket är upp till politikerna nu, säger hon.

Annons:

I en studie som gjorts vid Stockholms universitet pekas förskolan ut som den sämsta vardagsmiljön ur ett kemikalieperspektiv för barn.

– Då jämför man med hem, kontor och bilar. Den högsta halten av skadliga kemikalier finns i förskolan och problemet är speciellt stort inom just förskolan. Det finns en kultur av att spara saker, man har inte pengar till att byta ut och det finns mycket saker på förskolan, säger Therese Birath, som nyligen föreläste om de här frågorna i Vimmerby. 

Problemet är inte nödvändigtvis större i kommunala förskolor än privata förskolor, säger hon.

– Det behöver inte vara så, det beror på intresset hos förskolan.

Hon säger att många kommuner jobbar åt rätt håll. 

– Det finns några kommuner som ligger extra långt fram, som har bytt ut alla vilomadresser, all plast i köket och Borås är till exempel riktiga föregångare. Många kommuner har aktiverat ett projekt, alltså tagit ett politiskt beslut, men vet inte hur man ska börja. Det kan innebära att det ska påbörjas senast i år, men att man inte vet vad man ska göra. Det handlar om projektplan, handlingsplan, inventera förskolorna för att få underlag, hålla utbildningar eller workshops för personalen eller upphandlingsansvariga. 

"Lagstiftningen skyddar oss inte"

Många inom förskolan var på plats under föreläsningen, men även politiker och andra intresserade. Sevedebygdens Naturskyddsförening hade bjudit in There Birath efter att Matilda Gustafsson i föreningen kämpat för giftfri förskola och i ett medborgarförslag till kommunen försökt att få politikerna intresserade. 

– Hon har pratat inför kommunfullmäktige, men då tyckte man från politikens sida att man gör tillräckligt. Ofta när det sägs kan det handla om att man skickat ut en checklista till förskolorna, men vi ser att det inte fungerar. När man står där och ska rensa ut klibbig plast, vilken är mest klibbig? Det är lätt att som oinsatt tycka att checklistan är tillräcklig, men man måste ha mer information.

Vilket är det största problemet?

– Det stora problemet är att lagstiftningen inte skyddar oss, den sackar efter. Var tredje sekund tas det fram en ny kemikalie och forskningen kan inte hinna med. För inte så länge sedan framkom det att det är hormonstörande och det var något vi inte visste tidigare.

Risken för folkhälsosjukdomar ökar

Gifterna inom förskolan ökar risken att drabbas av folkhälsosjukdomar som cancer, fetma, diabetes eller infertilitet, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Även risken för adhd ökar. 

– Alla drabbas inte, men vi vet inte om vi drabbas. Jag vet inte om jag kommer att få de här konsekvenserna eller om det håller på att utvecklas i mig, säger Therese Birath.

När kan vi se förskolor som är helt giftfria?

– Det kan vi inte, den definitionen är helt hopplös eftersom det finns luftföroreringar. Jag använder begreppet kemikalieklok, att man har en klok inställning och att det som är farligt kan användas på ett klokt sätt. Jag tror att det tar minst ett decennium innan kommuner når en nivå som kan kallas kemikalieklok.

"Mycket är upp till politikerna"

Naturskyddsföreningen började lyfta problematiken 2013. 75 procent av Sveriges 290 kommuner har kommit igång med arbetet. 

– Det är stora organisationer och kugghjul det handlar om, och kommuner som har dåligt med pengar. Att kommunerna har kommit igång innebär bara att de har tagit ett beslut och en fjärdedel har valt att inte göra det. Mycket är upp till politikerna att bestämma.

Den lokala naturskyddsföreningen sökte bidrag från den nationella för att kunna hålla föreläsningen. 

– Vi tycker att det är viktigt. Förskolemiljön innehåller flest gifter och barnen är där många timmar varje dag. Det är där vi måste börja och det går snabbt att minska kemikalierna och kan det få en stor spridning kan det göra stora skillnader, säger Emma Blixt från den lokala föreningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt