Annons:

Erbjöd sig att köra med alkolås – ändå tog peth-tester Görans körkort

Göran Nilsson i Vimmerby fick indraget körkort efter Peth-test.

Erbjöd sig att köra med alkolås – ändå tog peth-tester Görans körkort

Just nu skrivs det spaltmeter om de omdiskuterade peth-testerna. En som fått sitt körkort återkallat efter ett PEth-test är Göran Nilsson som bor i Vimmerby. Han erbjöd själv flera andra åtgärder, men var ändå utan körkortet i sju månader.

Annons:

Under våren har användningen av Peth-tester för att bedöma en persons alkoholkonsumtion över tid och om det finns ett riskbruk lett till en stor diskussion nationellt sett. 

Läkare utför testerna och om en patient bedöms ha problem med alkoholen rapporteras det till Transportstyrelsen, som kan fatta beslut om att återkalla körkortet. För att nå nivån som kan leda till indraget körkort, värden över 0,3, krävs en konsumtion av 28-42 glas vin eller 21-28 burkar starköl per vecka. 

Metoden har nu allt mer börjat ifrågasättas efter många hävdar att personer blir av med körkortet på lösa grunder. ST-läkaren Tor Stålhammar säger till SVT att han är kritisk mot användningen av Peth-tester som underlag för att återkalla körkort. 

– Det är både en medicinsk skandal och en rättslig skandal, säger Tor Stålhammar, ST-läkare i allmänmedicin, som menar att testet inte är tillräckligt då det endast visar om alkohol konsumenterats. Men inte i vilken mängd eller exakt när. 

Använts i flera år

Testerha har använts i flera år, men hamnat på löpsedlarna nu först under våren. På flera håll i landet har man föreslagit att pausa testerna. Exempelvis här i Region Kalmar län har M och KD gått ut med att man vill stoppa proverna. Likaså har skett i Region Stockholm och på flera andra håll.

Politiker uppger att de pratat med skrämda invånare som nu inte vågar besöka sjukvården för att genomföra hälsokontroller eller provtagningar, enligt Aftonbladet.

Sverigedemokraten Thomas Morell, vice ordförande i trafikutskottet, har kallat återkallandet av körkort för "vuxna, välfungerande människor på så pass svaga grunder" för definitionen av ett storebrorssamhälle.

Peth-prover tas som ett blodprov hos en läkare och en som drabbats lokalt är Göran Nilsson. Han hade problem med alkoholen för ett 15-tal år sedan, men har aldrig kört bil onykter. 

– Jag har hållit på i fyra år snart. Första året var okej, det flöt på som det skulle, men andra året hade jag väldiga bekymmer. Jag fick göra om det flera gånger för att det tog för lång tid mellan gångerna. 

Han visste inte att det skulle tas ett Peht-test första gången det skedde. 

– Jag har aldrig blivit tagen för rattfylla i hela mitt liv och har aldrig kört bil onykter. Jag skulle förnya mitt körkort och var inne för att kolla synen. Då tog man också blodprover, men jag fick inte veta varför. Det är många som fått göra det. 

"Var förbluffad"

Vid ett tillfälle hamnade Göran Nilsson över 0,30. Det var i december för några år sedan och då visade testet 0,43. 

– Det måste ha blivit något galet trodde jag och särbon. Jag var förbluffad. Jag hade tagit två starköl och lite bubbel i mellandagarna. Att jag hade 0,43 fanns det inte en möjlighet för, men går det över 0,30 så klipper de ju kortet. Jag har haft körkort i 48 år. 

I sju månader var han utan körkortet. 

– Läkaren hjälpte mig sedan att skriva ihop ett brev till Transportstyrelsen, så jag kunde få tillbaka körkortet. Jag bodde tidigare i Hjorted och då hade det varit värre att vara utan det. Nu när jag bodde i Vimmerby köpte jag en cykel och cyklade runt på. Jag har särbon i Trelleborg, men dit kunde jag inte åka så mycket då. 

I flera års tid har Göran Nilsson legat på 0,05 och 0,06 på Peth-testerna. Ändå får han fortsätta att ta dem. 

– I fyra år har jag hållit på. Två prover till ska jag ta i år. Det är sanslöst. Även att jag legat på 0,05 i två år släpper de mig inte. Jag får hoppas att det är slut efter de här två till i år. 

Erbjöd sig att prova annat

Innan Göran skulle få kortet indraget erbjöd han sig att prova alkolås i bilen, tätare alkoholprover och antabus eller förebyggande medicin. 

– Jag kör inte bil onykter, så jag ville visa att jag var beredd att göra det här. 

 Varför vill du lyfta det här nu?

– Jag har nog fått lägga 4 000 kronor helt i onödan på det här. Sammanlagt har jag nog lagt 30 000 kronor, men 4 000 kronor i alla fall är helt i onödan. Jag har hört och sett mycket om det här nu och jag hoppas att det är slut på det. Det är säkert många fler som drabbas. 

Det var cirka ett 40-tal indragna körkort på grund av peth-tester under förra året. Påståenden om tusentals körkortsåterkallelser stämmer inte, enligt Transportstyrelsen, som just nu genomför en regelöversyn.

"Det handlar om att modernisera och förtydliga reglerna i flera delar. En uppfattning som spridits i medierna är att Transportstyrelsen vill sänka gränserna och tillåta mindre alkohol. Det stämmer inte. En stor förändring är dock att vi föreslår att diagnosen "missbruk" tas bort och ersätts med andra krav. Enligt förslaget kommer det krävas att personen har en diagnos skadligt bruk eller en överkonsumtion av alkohol som inte är tillfällig. Dessutom måste personen även uppfylla minst ett av tre medicinska kriterier som har stor betydelse för trafiksäkerheten för att det ska utgöra hinder för innehav", skriver myndigheten. 

Det handlar om bristande kontroll över alkoholkonsumtionen, nedsättning av kognitiva funktioner samt alkoholabstinens eller behov av att dricka alkohol för att undvika abstinens.

MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, har också gått ut med ett uttalande om att det är bättre att föreskriva alkolås på recept än att dra in körkort.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt