Annons:

Café för ökad integration fick pris – ”Oändligt värdefullt”

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård delade ut priset till Birgitta Karlsson och Maj Evertsson.

Café för ökad integration fick pris – ”Oändligt värdefullt”

I sex år har ett gäng kvinnor från Storebro anordnat verksamhet och skapat en mötesplats för ortens nyanlända kvinnor. I går tilldelades de Kristdemokraternas årliga vitsippspris.
– Vi ville ge till någon som jobbar med integration och det här är något som vi vill uppmuntra, säger partiets Gudrun Brunegård.

Annons:

Mötesplatsen har funnits i många år nu och anordnas varannan vecka. Birgitta Karlsson är en av de drivande bakom arbetet.

– Vi är ungefär tio Storebrokvinnor och sedan 20 invandrarkvinnor och ungefär lika många barn som får följa med och leka. Från början var det ett eget initiativ, men ny är kyrkan också med i arbetet, säger hon. 

Från början inriktade sig träffarna mer på att få de nyanlända att lära sig svenska.

– Men nu har de flesta i Storebro har fått uppehållstillstånd och har inte så stort behov av att lära sig svenska längre, utan nu handlar det mer om att umgås. Vi samlar även in kläder, husgeråd och gardiner som vi säljer billigt och för pengarna köper vi in fikabröd och andra prylar som vi använder. Framförallt betyder det mycket för dem att få träffa varandra. De brukar prata av sig på sitt språk först och sedan gör vi saker tillsammans. De har blivit våra vänner.

Det har varit stor ruljangs på deltagarna genom åren.

– Många flyttar till större städer när de fått uppehållstillstånd, för då blir de kommunplacerade. Jag tror vi har en familj som varit med från början.

 "Oändligt värdefullt"

Gudrun Brunegård poängterar de ideella krafternas betydelse.

– Det finns studier på hur mycket de ideella krafterna bidrar med till samhället och skulle skatteintäkter finansiera det arbetet så skulle vi behöva höja skatten hur mycket som helst. Ni som ger av er tid gör både något för era medmänniskor och något ur ett samhällsperspektiv som är oändligt värdefullt.

Vad betyder det att få ett sånt här pris?

– Vi blev så överraskade och det stärker oss väldigt mycket. Ibland kan man känna lite press att hitta på något så det betyder mycket att får uppmuntran, säger Birgitta Karlsson. 

 "Betyder väldigt mycket"

Brunegård tror att fler liknande initiativ kan stärka integrationen i hela samhället.

– När det kom så många flyktingar 2015 mäktade inte samhället med att ta emot alla på ett bra sätt, många blev fast i asylsökningsprocessen och man mår dåligt när man väntar på besked. Människan är gjord för gemenskap och aktivitet och det är otroligt viktigt att kunna få en liten ljuspunkt och att få börja prata med människor som har det svenska språket naturligt. Då blir SFI lättare också. Jag är helt övertygad om Storebrokvinnornas arbete behövs väldigt mycket och betyder väldigt mycket.

Motiveringen till priset lyder såhär:

”Med varma hjärtan ger ni på ideell basis av er tid och ert engagemang för att hjälpa nyanlända kvinnor till språk, kulturella koder och gemenskap i det svenska samhället. Era insatser har oskattbar betydelse för de enskilda personerna, men också ur ett övergripande samhällsperspektiv. Den medmänsklighet ni visar bidrar till att göra världen till en bättre plats att bo på”.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt