Annons:

Pippi-skådespelaren tilldelas nordiskt språkpris

Inger Nilsson (längst till vänster på bilden), som spelade Pippi Långstrump i filmerna, tilldelas Nordiska språkpriset för sina insatser där. Arkivbild. Foto: Jakob Karlsson

Pippi-skådespelaren tilldelas nordiskt språkpris

För många barn i Norden utgör Pippi Långstrump den allra första kontakten med ett annat språk än sitt modersmål. Betydelsen av det gör att Inger Nilsson, som spelade Pippi i filmerna, tilldelas Nordens språkpris 2019.

Annons:

Det är hundraårsjubilerande Föreningen Norden som sedan 2010 årligen delar ut Nordiska språkpriset. Det första året tilldelades priset den norske tv-profilen Fredrik Skavlan, och det är han som kommer att dela ut årets pris till Inger Nilsson vid en ceremoni i Oslo i början av december.

– Det är helt fantastiskt. Man får inte pris varje dag. Det är en ära, verkligen. Jag blev otroligt överraskad, säger Inger Nilsson till NRK.

I sin motivering skriver juryn bland annat att årets prisvinnare har gett barn glädjen att upptäcka olika ljud, rim och rytmer.

– Under åren har jag förstått hur viktig Pippi har varit, men jag hade inte tänkt på det språkliga inflytandet, säger Inger Nilsson till NRK.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt