Annons:

Planer om vindkraft i närheten av Ankarsrum

Tekniska verken har ställt frågan till länsstyrelsen i Kalmar om det går att bygga vindkraft både söder och väster om Ankarsrum.

Planer om vindkraft i närheten av Ankarsrum

Det planeras för två olika områden där Tekniska verken i Linköping vill bygga vindkraftverk både söder och väster om Ankarsrum. Ett av områdena ligger bara några kilometer ifrån tätorten Ankarsrum.



 



 


  

Annons:

Området söder om Ankarsrum där det finns planer på att bygga vindkraft, ligger mellan avtagsvägen på riksväg 40 mot Gustavsberg som leder in till Ankarsrum. Det andra området ligger väster om Ankarsrum ner mot Spjuthult och Storsjön.

- Jag fick ett samtal från länsstyrelsen i Kalmar om att Tekniska verken har ställt frågor om att bygga vindkraft i området. De ville veta vilka känsliga arter det finns i området, säger Larsgunnar Nilsson, ordförande i Tjust Fågelklubb.

Han säger att i båda områdena finns det tjäder, storlom och i det västra området finns det också orre.

- Det finns också mycket intressant botanik i områdena.

”En barriär från Blankaholm till Vimmerby gränsen”

Tjust Fågelklubb har tidigare protesterat och överklagat planerna om att uppföra vindkraftverk i området Lebo, Tribbhult och Levik, som ligger söder om Hjorted. Nu kommer man att engagera sig mot att bygga vindkraftverk runt Ankarsrum.

- Det blir en barriär av vindkraftverk genom södra delarna av kommunen mot gränsen till Vimmerby, säger Larsgunnar Nilsson.

Han tycker att vindkraft bara målas upp som grön el som ger stora miljömässiga fördelar, men att konsekvenserna talas det tyst om, bland annat dödar de stora rotorbladen många fåglar och fladdermöss som kommer för nära. Enligt Larsgunnar finns det också andra nackdelar.

- Det handlar om höga vindkraftverk som alla ska ha vägar framdragna i en känslig natur. Ska vi lämna kvar en stor asfalterad yta av vindkraftverk till våra barn? Någon gång måste våra politiker vakna, säger Larsgunnar.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt