Blod hittades på lakanet, men mannen från Öland frias från åtalet om våldtäkt. Genrebild.
Foto: MostPhotos
Händelsen inträffade i den drabbades bostad i mars 2023. Den åtalade mannen, bosatt på Öland, var strax under 18 år vid tidpunkten för händelsen. Mannen kände kvinnan sedan tidigare och frågade om han fick sova över hos henne på Snapchat. Kvinnan sa först nej, men mannen svarade att han redan hade åkt.
De såg på film tillsammans och kramades. Därefter går versionerna helt isär. Kvinnan berättar att hon vaknade av att mannens fingrar var i hennes underliv och att det gjorde mycket ont. Hon uppger att hon blev paralyserad och kände att hon inte kunde röra sig. Mannen ska sedan ha fortsatt våldtäkten.
Hittade blod i sängen
Mannen menar att kvinnan var vaken hela tiden och att han uppfattade att hon gav sitt samtycke till de sexuella handlingarna.
Den tekniska bevisningen består bland annat av en sms-konversation där mannen bland annat uttrycker ”förlåt”. Tingsrätten menar dock att mannen lika gärna kan be om ursäkt för att kvinnan fick ont. Det finns också blodspår på lakanet, men tingsrätten anser inte att det ger mer än visst stöd för kvinnans version.
Bevisningen räcker inte
Överlag menar domstolen att kvinnans version varit klar och ”någorlunda utförlig”, men att den saknar detaljer och inte är helt konsekvent. En del uppgifter från polisförhöret har ändrats i förhöret i tingsrätten. Tingsrätten tycker att det krävs ”mycket stark bevisning till stöd” för åtalet utifrån kvinnans förhör och det lyckas man inte hitta.
Flera personer i de inblandades närhet har förhörts, men deras utlåtanden räcker inte för en fällande dom.
”Den åberopade bevisningen ger i vissa delar stöd åt målsägandens berättelse. Vid en sammantagen bedömning av målsägandens berättelse och den åberopade bevisningen anser tingsrätten emellertid att målsägandens berättelse inte får tillräckligt starkt stöd av den åberopade bevisningen för att beviskravet ska vara uppfyllt”, skriver man i domen.
I och med att mannen frias stryks även kvinnans skadeståndskrav. Domen kan överklagas.