Egentligen är det Astrid Lindgrens dotter, Karin Nyman, som fyller år. Hon fyllde 92 år den 21 maj och då firades också Pippi Långstrumps 80-årsdag i Vimmerby.
Den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i november för 80 år sedan. Året efter sattes den första Pippi-pjäsen upp. Vid firandet på Astrid Lindgrens Näs under onsdagen fanns barnteaterforskaren Martin Hellström på plats och han gav, genom Litteraturnod Vimmerby, en gratis föreläsning.
– Jag har egentligen inte något stort intresse av Pippi som sådan, men jag har ett intresse för hur den berättelsen tidigt fick tas omhand av barn, som framförde den och ändrade den på olika sätt. Det finns ett samspel mellan författaren och de här barnen som är spännande, berättar Martin Hellström för vår tidning strax innan föreställningens början.
Det här tog sig uttryckt genom att Astrid Lindgren snabbt efter den första boken getts ut skrev Pippi-pjäsen tillsammans med Elsa Olenius. Ett barn, Ethel Sjögren, kom att gestalta Pippi Långstrump först av alla. Hon gjorde minst ett 50-tal föreställningar.
– Astrid Lindgren skrev förstås pjäsen och när hon skrev del två och tre, så förändras karaktären till viss del. Jag tänker att det är utifrån barnens agerande. Det tycker jag är spännande. När man tänker på Pippi i dag, så tänker många på Siw Malmkvist på Folkan eller Inger Nilsson från filmerna, men Ethel Sjögren spelade en väldigt stor roll för hur Pippi blev i de kommande böckerna.
Vad har det haft för betydelse?
– För spridningen över landet så spelade pjäserna en jättestor roll. Karaktären hade, om det stannat vid en bok, förstås varit en klassiker många känt till, men det hade inte haft samma stora spridning. Filmerna spelade en stor roll längre fram, men på 40-talet var det pjäserna som var det viktiga. De spelades över hela landet och tidningarna skrev mer om pjäserna än böckerna. Lokaltidningar recenserade inte barnlitteratur, men om en skolklass skulle spela i aulan i Boxholm blev det artiklar både före och efter varje uppsättning. När den första pjäsen kom började lärare över hela landet spela den. Det är festligt, för då hade många inte läst boken, men barnen blev glada när den även fanns som bok.
"Bilden stämmer inte"
Under sitt föredrag berörde Martin Hellström också mycket kring Astrid Lindgrens egen barndom här i Vimmerby.
– En bild som återkommer om barn- och ungdomstiden i Vimmerby är att det var dåligt ställt med kulturlivet och att teater knappast fanns i Vimmerby. Jag satte mig i föreningsarkivet och tittade på nykterhetsrörelsen. Bilden av att det var så dött här stämmer inte. Det hände väldigt mycket. Om Astrid inte gick dit, om hon glömt bort det eller om hon haft ett intresse att lyfta fram den här tiden som en tråkig kontrast till sin rika barndom är frågan. Jag tror att svaret ligger i det sista.
Enligt Martin Hellströms efterforskningar var nykterhetsrörelsen, som höll till i Sveasalen, väldigt aktiv och allt Astrid Lindgren eftersökte fanns här.
– Man läste Fredrika Bremer, Ellen Key och August Strindberg. I sina protokoll noteras noggrant vad de läst. Vad synd att hon inte var med där, tänker jag.
1910 byggde nykterhetsföreningen Vårblomma en scen i Sveasalen och hyrde ut den till resande teatersällskap.
– 1913 var det tolv föreställningar och under kriget var det 20 till 30 föreställningar varje år. Jag tror inte Riksteatern kommer hit lika ofta numera. Så bilden av att det var så torftigt här stämmer inte.
Peppi – en förebild till Pippi?
Martin Hellström har även tittat på annonser och texter från Vimmerby Tidning från tidigt 1900-tal. En annons om en cirkus i Vimmerby tror forskaren haft stor inverkan. Längst ned i annonsen stod att man kunde komma och titta på världsattraktionen "Peppi – människa eller apa".
– Det kanske är en förebild till namnet Pippi. Det är intressant tycker jag.
Han har även hittat en recension i tidningen som han tror att Astrid Lindgren skrev.
– Jag hade satt en hundralapp på att det var Astrids text, men samtidigt låter texterna mycket så. Jag tycker det är intressant var Astrid fått sitt uttryck och språk från. Jag är rätt säker på att hon läste allt som skrevs i Vimmerby Tidning och att det färgade av sig i hennes böcker.
Vad tänker du om att Pippi fyller 80 år och fortfarande är så aktuell?
– Hon är det till viss del, men samtidigt inte. Läser man texten i dag är den slitstark och rolig och läser man på rätt sätt, så går det att skapa liv i den rena läsningen. Samtidigt har det blivit lite urvattnat utifrån att man försöker sälja så mycket grejer. Det är inte alltid till gagn för berättelsen i sig.
Efter föreläsningen fortsatte firandet på Näs och det blev annat en konsert med Sarah Riedel. Maxantalet 85 personer hade bokat in sig.