Annons:

  • Ett steg närmare spritfabrik – nu är lokalen köpt

    Tobias Riberth, Robin Carlsson, Mathias Lennström och Mikael Carlsson står bakom satsningen.

  • Ett steg närmare spritfabrik – nu är lokalen köpt

    Nu har Vimmerby Spritfabrik AB köpt Lokstallet. Nästa sommar hoppas man vara klara med ombyggnationen. Foto: Ossian Mathiasson

Ett steg närmare spritfabrik – nu är lokalen köpt

I början av sommaren kunde vi avslöja kvartetten bakom Vimmerby Spritfabrik. Nu är Lokstallet köpt av företaget.
– Det är skönt. Vi har hållit på ganska länge, säger Mathias Lennström.

Annons:

Utöver Mathias Lennström är det Mikael Carlsson, Robin Carlsson och Tobias Riberth som står bakom satsningen. Det har inte varit okänt att kvartetten varit på jakt efter Lokstallet i Vimmerby. Nämnden gav tidigt i somras ett positivt förhandsbesked för ett destilleri med tillverkning av gin i Vimmerby. 

Nu står det klart att Vimmerby Spritfabrik AB köpt den aktuella byggnaden av Qwarnström Fastigheter. Affären gick i lås alldeles nyligen.

– Det är skönt. Vi har hållit på med det här ganska länge och väntat länge. Dels är det skönt att kunna prata om det. Vi har inte velat säga något, men många har ju listat ut det ändå. Nu känns det bra att allt är klart, säger Mathias Lennström. 

Kvartetten har haft ögonen på Lokstallet i ett par års tid.

– Vi har haft det som målsättning ändå sedan vi började med det här, så det har funnits med i bakhuvudet hela tiden att vi vill utgå från den med vår ginfabrik. Det är en charmig och väldigt speciell byggnad, så vi vill bygga ett varumärke kring den över huvud taget. Den är också passande rent storleksmässigt och en rolig men lite udda lokal. 

Klart nästa sommar

Nu har en del arbete påbörjats utvändigt. Grävarbeten på tomten har påbörjats, men man inväntar bygglov för att kunna börja även invändigt. En stor renovering ska ske.

– Det är svårt att säga något exakt kring en tidplan, eftersom allt med bygglovet inte är helt klart. Det vi vet är att vi behöver göra i ordning en del på utsidan innan vintern kommer. 

En försiktig förhoppning är att vara klara framåt sommaren 2024. 

– Det hoppas vi på, men det är svårt att säga. Man vet aldrig med byggen, så det är svårt att sia om det. Vi har inte bestämt hur det ska se ut invändigt ännu, utan det kommer väl nu under vintern. Vi har massa idéer och ska sitta ned och titta på det nu i vinter. Därför går det inte att säga något kring en kalkyl eller så heller.

Fått bra respons

De fyras premiärgin släpptes på Systembolaget nu i höstas och det är en intensiv tid som ligger bakom, säger Mathias Lennström. 

– Vi gör det här på fritiden och det har tagit mycket mer tid än vi trott. I början försökte vi bara få fram saker och hade ingen tidspress, men nu måste vi ju få fram gin hela tiden. Det är samtidigt väldigt kul. 

När ginfabriken är färdig är tanken att flytta all sin produktion dit från den tillfälliga lokal man just nu använder. 

– Tanken är att vi även i fortsättningen ska göra det här på kvällar och helger. Framtiden får ju utvisa det, men på sikt har vi lite tankar på att kunna ha ginprovningar och sådär. 

Vad har ni fått för reaktioner hittills?

– Vi har fått väldigt positiv respons på smaken av ginen. Många säger att den är väldigt god och det är väldigt roligt att höra, berättar Mathias Lennström. 

Köpeskillingen vill man låta förbli hemlig. HÄR kan du läsa vårt reportage med gänget bakom spritfabriken från i somras.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt