Efter att det tre år gamla classcaféet försatts i konkurs har Jerker Ekelund köpt tillbaka inkråmet från konkursboet och nu under kristi himmelfärdshelgen är det dags för öppning.
Den stora nyheten är att det blir egentillverkad glass som säljs från och med den här säsongen. Samarbetet med GB är avslutat och Estelle Kvistborg, Jerkers dotter, kommer vara huvudansvarig för caféet och glasstillverkningen, som sker på Magasin 5.
– Det blir italiensk gelato och det här tillagas på ett visst sätt. Det är mer äkta glass över det här och mjökbaserat, säger Jerker Ekelund.
Estelle har gått utbildning hos italienska glassproffs och kommer även ha Vincent (Jerkers andra barn) och dennes flickvän till hjälp med att tillverka glassen. Under onsdagen och torsdagen har man även besök av två glassproffs från företaget KåKå.
– De är här och hjälper igång oss. Det är ovärderligt. De kan alla knep och alla recept, berättar Jerker Ekelund.
Taggad på nystarten
Estelle Kvistborg, som tidigare ansvarat för glasscaféet, är taggad på den här nystarten.
– Det här blir en helt annan grej och nu när man fått upp maskinerna och kan dekorera själv, så känner man att det är mer på riktigt. Det är verkligen jätteroligt och jag tror att det kommer bli jättebra.
Några sommarjobbare kommer man också ha, men det är tydligt att det här blivit en familjen.
– Vi har bestämt oss. Nu ska familjen få det här att bli en hit, så är det, säger Jerker.
Kan anpassa sortimentet
Framöver kommer man också kunna anpassa sortimentet utifrån vad kunderna vill ha.
– Vi kommer ha ett bassortiment med alla klassiker som vanilj, jordgubb, choklad, blåbär, päron, pistage och romrussin. Men vi kommer också jobba med nya produkter hela tiden och det är bara fantasin som sätter gränser egentligen.
En sådan smak som lär dyka upp är glass med Dubaichoklad.
– Det är populärt nu och folk gillar det. Vi går på det som är trendigt. Vi kan göra vilka smaker som helst och kommer lyssna mycket mer på kunderna än tidigare, säger Estelle.
– Vi har lagt oss på en nivå med råvaror i det övre sortimentet. Kommer man in här känns det inte som ett lågbudgetställe och vi vill leverera utefter förväntningarna som finns.
Egna favoriten
Öppningen sker under torsdagen och då inleder man med tolv glassmaker.
– Vi lär oss fortfarande och i början kör vi allra mest av standardsmakerna, men vi kommer lyssna på kunderna och utveckla nya smaker löpande, säger Estelle.
Fram till skolavslutningarna håller man öppet fredag till söndag och därefter inleder man varje dag-öppet.
– Första sommaren hade vi folk till 22.30 här ibland. Vi har inget problem med det, så vi har inte jättebestämda stängningstider.
Vilken är då glasschefen Estelles egen favorit? Hon har svårt att välja mellan två.
– Jag älskar jordgubb, det har jag alltid gjort. Men en ny favorit har blivit cheesecake med jordgubb. Den har blivit en favorit hos mig.
Här nedan kan du se hur delar av tillverkningen går till.