Annons:

Reaktioner på Krönmarks bortgång:

Den tidigare justitieministern Beatrice Ask har kommenterat Eric Krönmarks bortgång. Foto: Bildbyrån

Reaktioner på Krönmarks bortgång: "En stor man har gått ur tiden"

Många, inte minst inom Moderaterna, har förstås reagerat på att Vimmerbys kanske mest framstående politiker avlidit. Här har vi samlat några av reaktionerna. 

Annons:

Lantbrukaren Eric Krönmark från Södra Vi gick hela vägen till att bli försvarsminister i Sverige under två omgångar. Han var riksdagsledamot i drygt 15 år och försvarsminister var han mellan 1976-1978 och 1979-1981.

Den 12 januari i år avled Krönmark vid en ålder av 92 år. Många, inte minst inom Moderaterna, reagerar nu på beskedet.

En av dessa är tidigare Vimmerbypolitikern Marie Nicholson, som numera bor i Kalmar och sitter i riksdagen för Moderaterna.

"En stor man har gått ur tiden. Vimmerbybo, moderat riksdagsledamot, försvarsminister i två regeringar och landshövding för Kalmar län. Jag träffade honom bara en gång. En ödmjuk man som önskade mig lycka till som nytt kommunalråd. Tack för din enastående samhällsinsats", skriver hon på Facebook.

Hans Wallmark, riksdagsledamot för Moderaterna, kommenterar också Krönmarks bortgång på sina sociala medier.

"En moderat hedersman och i två omgångar försvarsminister. En del av partiets ryggrad under svåra år på 1960- och 70-talet. Särskild betydelse han hade han att få ordning på Moderaternas ekonomi efter förlustval och vidlyftigheter fram till Gösta Bohman tog över. Rent av rädda alltsammans", skriver han.

Beatrice Ask minns Krönmark

Den tidigare skolministern och justitieministern Beatrice Ask skriver att Eric Krönmark var en rasande klok hedersman.

"Sorgligt - det är alltid för tidigt. Men i tacksamt minne bevarad. Krönmarksteoremet är en klassiker. Han redde upp partiets ekonomi under en besvärlig tid vill jag minnas. En klurig, rasande klok hedersman med stor integritet. Vila i frid", kommenterar hon.

Gustaf Göthberg, också han representant för M i riksdagen, skriver så här på X:

"Läste just att förutvarande försvarsminister Eric Krönmark avlidit i en ålder av 92 år. Moderat försvarsminister i två omgångar under statsminister Thorbjörn Fälldin. En linje bakåt i historien som slocknat men som vi ska vara tacksamma över att ha varit med oss så länge". 

Leif Gripestam, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Täby, skriver också om Krönmark på sociala medier. 

"Den tidigare ordförande i Högerns ungdomsförbund, riksdagsledamoten, försvarsministern, landshövdingen Eric Krönmark har gått ur tiden. Krönmark var känd som en av de mer konservativa i Moderaternas partitopp o reserverade sig mot att skriva in "liberal" i det moderera idéprogrammet. En något underhållande anekdot om Krönmark från valet 1976 då den dominerande valfrågan var kärnkraften (liksom 2022), och Socialdemokraterna hamnade för första gången på 44 år i opposition. På morgonen dagen efter valet gick Eric Krönmark till Systembolaget på Tegelbacken för att köpa konjak till sina moderata medarbetare. ”Jag mötte flera regeringstjänstemän, vuxna karlar som grät.” Så stor var alltså chocken i regeringskvarteren att S o Palme förlorat makten", skriver moderatpolitikern. 

HÄR kan du läsa hur M-toppen i Vimmerby, Niklas Gustafsson, reagerade på beskedet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt