Annons:

Situationen för hemlösa uppe:

Situationen för hemlösa var uppe på måndagens fullmäktige. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Situationen för hemlösa uppe: "Har inga härbärgen"

Vad gör Vimmerby kommun för insatser för att ingen bostadslös ska frysa ihjäl? Det undrade moderaten Niklas Gustafsson (M). Nu har han fått svar av Eva Berglund (S).
– Vi har inga härbärgen, säger hon.

Annons:

I slutet av november förra året hittades en man i 60-årsåldern död på en offentlig toalett i Västervik. Det fick moderaten och oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) att fundera över situationen i Vimmerby kommun. 

I slutet av förra året ställde han en skriftlig fråga till socianämndens ordförande Eva Berglund (S). 

"Med tanke på det tragiska dödsfallet som var i Västervik, där en bostadslös man frös ihjäl, vad gör Vimmerby kommun för insatser för att något liknande inte ska hända här?", skrev han i frågan. 

Eva Berglund (S) ville ha mer kött på benen när vi ställde frågan i slutet av förra året. I samband med ledamöternas frågestund under senaste fullmäktige var det dags för Berglund att lämna sitt svar.

– Ska jag vara riktigt krass i svaret, så har vi inga härbärgen i kommunen. Jag har varit i kontakt med kyrkan och övriga civilsamhället, men vi har inget sådant. Det vi har är två möblerade akutlägenheter. Där kan man bo kortare perioder utan att betala hyra. Det är max tre månader innan man behöver betala hyra. För det krävs också att man är alkohol- och drogfri, säger Eva Berglund (S).

Motverkar avhysning

Hon pratade också om att en boendekonsulent, där socialnämnden och Vimarhem delar på lönekostnaden, aktivt jobbar för att motverka avhysning av hyresgäster. 

– Man tar direkt kontakt med berörd hyresgäst vid störningsanmälningar eller när hyran inte betalats. Vi försöker hjälpa till och finns det barn inblandat, så tar även socialförvaltningen kontakt. Allt sker under frivillighet och vi kan inte tvinga någon.

Hon poängterade också att man i nuläget inte har några kända bostadslösa i kommunen. Niklas Gustafsson ställde då en motfråga kring om kommunen inte har några insatser för den som har alkohol- eller drogproblem.

– Det är klart att om det är akutbehov, så är vi skyldiga att ge tak över huvudet om man ber om hjälp. Då försöker man med något som kan ge tak över huvudet en kortare period, men just drogfrihet och nykterhet är ett krav. 

HÄR kan du läsa mer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt