Annons:

Efter dödsfallet i Västervik – fråga till Berglund (S) om läget här

Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Efter dödsfallet i Västervik – fråga till Berglund (S) om läget här

I slutet av november hittades en man i 60-årsåldern död på en offentlig toalett i Västervik. Det satte verkligen ljus på frågan i grannkommunen. Men hur ser det ut här?

Annons:

Det undrar oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M), som ställt en skriftlig fråga till socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

"Med tanke på det tragiska dödsfallet som var i Västervik, där en bostadslös man frös ihjäl, vad gör Vimmerby kommun för insatser för att något liknande inte ska hända här?", skriver han i frågan. 

Eva Berglund vill inte ge särskilt många kommentarer i det här läget. 

– Jag har bestämt att jag ska träffa beroendeenheten och den biten efter nyår. Jag vet att vi har skyldighet om vi vet att det finns hemlösa som vill ha hjälp, och då är vi skyldiga att ge dem tak över huvudet. Men jag vill ha mer kött på benen innan jag säger för mycket. Vi har akutlägenheter, men då är kravet nykter- och drogfrihet. Det är inte alltid det fungerar, säger Berglund. 

Är det ett mindre problem kring hemlösa här än i Västervik?

– Jag tror det. Vi har inte fått någon indikation till nämnden att vi har hemlösa. Ju mindre stad desto oftare ordnar det sig på ett eller annat sätt. Jag tänker på kompisar eller anhöriga och så vidare. 

Ville inte ha hjälp

Eva Berglund vet att det fanns en eller två hemlösa i kommunen för många år sedan. 

– Sedan fick vi ju den här mannen i höstas som många reagerade på, men han ville inte ha hjälp. Det måste ju också vara ett eget önskemål. 

Vad tänker du om det som hände i Västervik?

– Det är förskräckligt. Jag ser ju det här i övervakningsnämnden och många av dem som kommer har ingenstans att bo. Det är människor som fallit utanför ramarna på många sätt. Visst finns problemet här i Vimmerby också, men det är inget vi ser helt enkelt. Jag ska få reda på hur man jobbar efter nyår och hur läget ser ut här. 

Vill ta ett större grepp

Eva Berglund känner att man behöver ta ett större grepp i kommunen kring frågorna. 

– Hur gör vi och vad kan vi göra? Jag tänker att vi behöver se om vi kan ha samarbeten med kyrkan, eller andra frivilligorganisationer, om behovet uppstår. Vi behöver titta bredare på det. För vissa människor är det lättare att söka sig till kyrkan eller andra frivilligorganisationer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt