Annons:

Pressades om stora underskottet:

Eva Berglund (S) pressades om nämndens stora underskott. Foto: Simon Henriksson

Pressades om stora underskottet: "Behöver mer än fyra månader på oss"

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) ville veta hur socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) tänkte vände nämndens ekonomiska utveckling. Berglund tyckte frågan kom väl tidigt.
– Vi tog över för fyra månader sedan. Lite mer tid behöver vi på oss, säger hon. 

Annons:

18,6 miljoner blev underskottet för socialnämnden 2022. När mars avslutades var prognosen för helåret att socialnämnden ska missa budget med drygt 18 miljoner kronor i år. 

Inte särskilt stor förändring eller bättring med andra ord. Mönstret går också igen och socialnämnden har brottats med stora underskott i väldigt många år. 

Hur ska socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) bryta utvecklingen? Det undrade oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) i en interpellation som var uppe vid veckans fullmäktigesammanträde.

– Vi är invånarnas yttersta skyddsnät. Vi kan inte säga nej när någon behöver hjälp, vård eller omsorg. Det är bra att ha det som grund. Hur ska jag vända det här, frågar du. Vi tog över fyra månader sedan. Vi tog direkt tag i de höga sjukskrivningstalen inom vård och omsorg. Det finns en stor möjlighet att spara in pengar där. Det är en punkt som vi hoppas ska ta oss till en bättre budget. Vi planerar att förstärka familjeteamet, som jobbar förebyggande, svarade Eva Berglund.

"Kommer upp nästa nämnd"

Hon meddelade även att man jobbar vidare med den handlingsplan på elva punkter som den förra majoriteten tog fram. 

– Det kommer upp på nästa nämnd och då får vi diskutera vad vi kan göra ytterligare för att minska budgetunderskottet. Man ska komma ihåg att vi fick överta det här underskottet och behöver lite mer tid på oss.

Hon tog också upp flera exempel på saker hon har varit med och drivit igenom under sin tidigare tid som ordförande i nämnden.

– Jag får gå långt tillbaka i minnenas korridor, men vi har successivt gått ur lokaler där vi haft möjlighet att göra det. Genom arbetsmarknads- och integrationsprojektet har vi fått deltagare som stått långt från arbetsmarknaden ut i studier eller jobb. Vi har minskat försörjningsstödet med cirka fem miljoner kronor. 

"Inget nytt"

Hon ställde också en motfråga till Niklas Gustafsson i sitt svar.

– Du skriver att det måste finnas vilja och idéer för att klara det här och för att förändra. När försvann det från Moderaterna, som lämnade över ett stort underskott till oss? Vi har idéerna och viljan, men vi behöver mer än fyra månader på oss. 

Niklas Gustafsson (M) ansåg att man borde ha kommit längre i början av maj.

– Vill man ha effekt på helåret måste man komma igång tidigt. Du har varit med i socialnämnden under väldigt lång tid och därför ställer jag de här frågorna. Redan i januari flaggade man för ett stort underskott, säger han.

Eva Berglund:

– Man kan tycka att det borde varit uppe ännu tidigare. Vi hoppas klara av att minska underskottet en del. Men det är först i maj, när man skickar det upp mot KS, som man tar de här besluten.

Lars Sandberg (S), som var ordförande den gångna mandatperioden, pekade på att nämnden haft bekymmer att hålla budgeten i många år.

– Det här är inget nytt, utan något som hängt med i många, under styre av samtliga partier i fullmäktige. Det är inget bekymmer för majoriteten, utan ett gemensamt problem för hela socialnämnden. Har du konstruktiva idéer, Niklas, så för fram dem, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt