Kommunen ska nu utreda om man kan inrätta en överförmyndarnämnd tillsammans med Kinda, Ydre och Åtvidaberg.
Foto: MostPhotos
En överförmyndare är politiskt tillsatt och enligt lag ska varje kommun ha antingen en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Uppdraget handlar om att se till att gode män och förvaltare sköter sig.
Vimmerby har en överförmyndarsamverkan kallad ÖVIS ihop med Kinda, Ydre och Åtvidaberg. För att försöka lösa den svåra bristen på godemän har man haft en samverkan med Linköpings kommun i hanteringen av uppdrag sedan våren förra året.
"Anledningen att vi säger upp avtalet är i huvudsak förändrade förutsättningar. Tidigare var socialtjänsten i Linköping organiserad som en så kallad "köp och sälj"-organisation där utförarorganisationen var en egen avdelning direkt under KS. Sedan årsskiftet är det en traditionell socialförvaltning. Ytterligare ett motiv till att vi säger upp avtalet är att de samarbetsvinster vi hade hoppats på uteblivit", skrev socialdirektören Yvonne Thilander i ett mejl till vår tidning i december 2025.
Slutdatumet för samverkan är 30 juni 2025 och kommunen har tittat på hur man ska lösa det här framöver. Bland annat har man övervägt att göra en anställning gemensamt mellan de samverkande kommunerna.
– Nu från och med 1 januari har vi en gemensam tjänstemannaorganisation gällande överförmyndaren med Kinda, Ydre och Åtvidaberg. Överförmyndarverksamheten speglar samhället och det blir alltmer allteftersom, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg (S).
Ska utreda nämnd
Kommunstyrelsen har nu tagit beslut om att utreda ett eventuellt inrättande av en överförmyndarnämnd.
– Vi har godkänt att utreda frågan och förhoppningsvis kommer de andra kommunerna också utreda det här. Det är många andra kommuner som har gått över till en nämnd. Då slipper man ha endast en person. Vi har ju en överförmyndare här, men har man en hel nämnd blir det inte så sårbart, säger Peter Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Tanken är att nämnden ska vara gemensam mellan de fyra kommunerna.
– Det handlar om att möta kraven. Utredningen börjar nu, men vi kan inte förändra det under mandatperioden. Så om våra samarbetskommuner gör samma så får vi se vad utredningen visar. Alla måste vara överens, men en nämnd kan det bli först från nästa mandatperiod, säger Kindstrand Ströberg.