Annons:

Emmy Ahlstedt och Magnus Danlid från Centerpartiet.

Centerns Emmy Ahlstedt och Magnus Danlid vill se att regionerna fortsätter ta ansvar för sjukvården. Foto: Stefan Härnström

Centerpartiet vill ha kvar regionstyrd sjukvård: "Glada att det finns en bred majoritet"

Vid en pressträff på Vimmerby hälsocentral presenterade Centerpartiet sina ståndpunkter om var ansvaret för framtidens sjukvård ska ligga. Med Region Kalmar län som gott exempel ville man visa de fördelar som en regionalt och lokalt förankrad vård ger jämfört med en "statlig koloss".

Annons:

Emmy Ahlstedt, regionråd med ansvar för primärvården, och Magnus Danlid som är ordförande i patientnämnden berättar att man på rikspolitisk nivå är väldigt överens om att behålla regionerna. De som förespråkar ett statligt ansvar är Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och övriga partier vill fortsätta med nuvarande organisationsform.

- Det har kommit en utredning om ett eventuellt förstatligande av sjukvården kallad ”Vårdansvarskommiten”. Den har sagt sitt och vi i centern är glada för att det finns en bred majoritet som vill bibehålla regionerna. Det skulle bli en otroligt stor koloss om staten skulle gå in och ansvara för all sjukvård. De som vill se statligt ansvar hänvisar till att det ska bli jämlikt och rättvist i hela Sverige. Vi menar att det är vi på lokal och regional nivå som har koll på hur man bäst organiserar och prioriterar på olika orter, inleder Magnus Danlid.

"Skulle byggas ett stort center"

 Som exempel på misslyckade bjässar med statlig styrning ger de Trafikverket som i flera år haft skandaler och problem – från ifrågasatta chefer till register som hackats. Med nuvarande system kan man lättare anpassa respektive region efter deras behov. Med statlig styrning skulle det säkerligen behöva byggas ett stort center för att husera alla beslutsfattare i Stockholm och orter som Vimmerby och Hultsfred skulle enligt Danlid tilldelas resurser efter deras bofasta befolkning:

- Väldigt tydligt. Då kommer man utgå från de befolkningstäta områdena och då skulle man utgå från att det inte är rättvist att det finns tre sjukhus i Region Kalmar län. Vi är ett turistlän där befolkningen ökar från juni till mitten av augusti. Det är ju mestadels utomlänspatienter så där kompenseras regionen ekonomiskt men utmaningen är att bemanna upp men det har man gjort ett antal gånger så det är ingen överraskning.

- Mycket av den planerade vården pausas. För hälsocentralerna har vi ett ersättningssystem som hjälper de hälsocentraler som ligger i sådana områden på traven, fortsätter Emmy.

 Fler och fler har fast läkarkontakt

Emmy svarar att det inte finns någonting i utredningen som tyder på att vården blir bättre om den styrs från Stockholm. När man pratar om akutsjukhus så anses ett rimligt upptagningsområde ha 300 000 individer:

- Då kan man själv fundera över hur länge exempelvis Västerviks sjukhus får ett nedläggningsstreck över sig. I stort säger vi i Centern såhär; vården ska inte förstatligas för vi har ingenting att vinna på att den styrs från Stockholm. Sedan vi klev in i majoriteten 2018 har fler och fler fast läkarkontakt.

Men har man då bara beräknat på antal boende individer? Inte de fysiska avstånd patienterna måste resa?

- Nej exakt och då hamnar man lite på våra siffror för vår region. Jobbar man regionalt som vi vill fortsätta med kan man ta fram jämförelsetal och nyckeltal och då kan vi lära av varandra. Plus att vi kan göra de regionala prioriteringarna, fortsätter Magnus.

- Där vi vill vi såklart prata om Centerpartiets roll, vi kom in i majoriteten i regionen 2018 med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vi var ganska tydliga med våra mål. Vi ville jobba med fast läkarkontakt; du ska ha din egna läkare, rimliga väntetider och kontinuitet. Du ska få träffa din läkare. Tillgängligheten i länet är 98 procent! Då får du kontakt med primärvården samma dag. Det är superfina siffror. Rikssnittet är på 86 procent så där är vi jättestolta över det arbete som gjorts, berättar Emmy.

När det gäller fast läkarkontakt svarar Emmy att Region Kalmar län gått före och sagt att alla ska ha fast läkarkontakt men att det är viktigt att börja med de som har det största behovet. Idag är det 5500 innevånare i länet som drar 50 procent av vårdens resurser:

- Den här gruppen måste vi börja med och se till att de har läkarkontakt först. Det görs tillsammans med våra kommuner. I Vimmerby är det uppåt 95 procent av våra allra sjukaste som har fast läkarkontakt. Man har gjort ett jättebra jobb med den målgruppen och man har ett bra system för kontinuiteten med sin fasta läkarkontakt.

 Besöker vårdinträttningar

Emmy har nyligen besökt Västervik och Nybro för att sätta sig in i det aktuella läget för hälsocentralerna och primärvården i länet. Nu har hon gjort ett stopp i Vimmerby och tillsammans med Magnus har hon pratat med hälsocentralens verksamhetschef Camilla Ljungdahl:

- Det Camilla berättade som var väldigt roligt att höra var att man har väldigt få återinläggningar. Främst för de äldre och sköra. Det tyder på att man fått en bra vård på både hälsocentralen och från kommunen så där vill vi passa på att ge en eloge till kommunen för den fina hemsjukvården!

- Det är god tillgänglighet. Vi ligger bra till nationellt och vi fick till oss här att vi ligger bra till i Vimmerby. Sedan ser jag utifrån patientnämndens perspektiv att vi får synpunkter och anmälningar att det ibland tagit lång tid eller att vissa tider tagit slut. Men vi i nämnden får förklaringar av sjukvården vad dessa kan bero på och vi ser resultatet att man jobbat aktivt med det och fått bättre siffror, tillägger Magnus.

Patientnämnden hade i fjol 962 ärenden och av dessa återkopplas runt 650 ärenden och nämnden kan se att anmälningarna leder till ett resultat.

Annons:

Stefan Härnström

redaktion@dagensvimmerby.se

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt