Annons:

  • Han brinner för film – spelat in kortfilm med stjärnorna

    Peter Johansson har älskat film sedan barnsben och är producent för en kortfilm med Sten Ljunggren i huvudrollen. Foton: Privat

  • Han brinner för film – spelat in kortfilm med stjärnorna

    Johansson beskriver filmskapandet som ett teamwork.

  • Han brinner för film – spelat in kortfilm med stjärnorna

    Sten Ljunggren och Joakim Nätterqvist tillsammans med Nolia Albihn. Foto: Privat

Han brinner för film – spelat in kortfilm med stjärnorna

Vimmerbykillen Peter Johansson har varit intresserad av film så länge han minns. Nu går han på filmskolan i Stockholm och har producerat en kortfilm med stjärnorna Sten Ljunggren och Joakim Nätterqvist i två av rollerna.
– Det känns hur roligt som helst, säger han.

Annons:

Filmintresset upptäckte Peter Johansson i tidig ålder.

– Jag har alltid sett mycket på film, brorsan spelade in många filmer och jag såg nog filmer jag inte skulle se egentligen… Jag tror jag såg ”Hajen” när jag var fem år. Jag har alltid haft lätt för att komma ihåg filmcitat och regissörer och några kompisar har tyckt att jag borde jobba med film, men jag har aldrig trott på det egentligen. Barndomskompisen Viktor Bälter-Lundin var en av de som fick mig att ta steget. 

Johansson är 29 år och har rest runt i världen och haft olika jobb sedan han slutade gymnasiet. Tanken att jobba med film har växt med åren.

– Jag kom in på filmskolan 2015, men efter ett samtal med mamma och pappa insåg jag att jag inte hade ekonomi för det då. Jag tackade nej och åkte till Norge för att spara pengar och jobbade där i två. Sedan sökte jag 2017 igen och då kom jag in och tackade ja. Klart att jag hade velat börja 2015 redan, men jag visste varför jag var i Norge och hade kvar mina drömmar om att jobba med film. Det var absolut värt väntan.

”Väldigt utblottande”

Nu är de två åren på skolan på väg mot sitt slut.

– Vi har provat allt möjligt inom film: ljud, ljussättning, foto, regi och manus. För mig personligen är jag mest inne på att skriva, regissera och/eller producera. Det tekniska är inte min grej riktigt, jag tycker att min talang går till spillo om jag skulle jobba med det och det finns många andra som är mer talangfulla än mig på den fronten.

Peter har trivts på filmskolan.

– Det har varit fruktansvärt kul och samtidigt varit väldigt frustrerande och väldigt tufft. Hela processen är utblottande, framför allt när man regisserar eller producerar för då är man på toppen och kan bli ifrågasatt hela tiden. Det är ensamt på toppen helt enkelt, men roligt såklart! säger Peter Johansson och fortsätter:

– Samtidigt är film också ett sånt otroligt teamarbete. Teamet är A och O, men det är en väldigt hierarkisk struktur och det är väldigt rörande när man är på toppen av den strukturen att se alla arbeta för storyn. Utan ett bra team spelar det ingen roll hur bra manuset är.

Fick napp genom handskrivna brev

På skolan har Johansson testat flera olika roller inom filmskapandet.

– Jag regisserade en film i höstas som var en thriller, en typisk teenage-skräckfilm där ett par åker ut i skogen efter en fest och strax upptäcker att de är förföljda. Vi håller också på att klippa en film om en golfare som blir deprimerad och funderar på självmord efter att han blivit blind.

I den sista stora uppgiften på filmskolan är Peter Johansson producent för filmen ”Det sista som dör” som skrivits och regisserats av skolkamraten Jakob Wahlqvist. I rollerna finns bland annat de välkända skådespelarna Sten Ljunggren och Joakim Nätterqvist. Filmen beskriver Johansson som diskbänksrealism och en blandning mellan ”En man som heter Ove” och Pixarfilmen ”Upp”.

– Det handlar om en gammal man som heter Hans och som lever ensam i sitt hem. En dag ringer en liten flicka som heter Julia på dörren eftersom hon letar efter sin bortsprungna katt. Med tiden väcks Hans livsgnista till liv och det handlar om samspelet mellan den äldre mannen och flickan, säger Peter Johansson och fortsätter:

– Det var jätteroligt att vi fick med oss Sten Ljunggren, det är en dröm att få jobba med honom och det var jättehäftigt. Nätterqvist driver en skådespelarskola som samarbetar med filmskolan och det var enormt att se gnistorna flyga mellan så erfarna skådespelare. Även Nolia Albihn, som bara är åtta år, var fantastisk i sin roll.

Hur kom det sig att du fick med så erfarna skådespelare?

– Vi hade ett seminarium med en regissören Jonas Grimås, som jobbar en hel del i England, och fick tips om att det bästa sättet att få tag på stora skådespelare är att skiva handskrivna brev till dem. Det gjorde jag till flera skådespelare och alla hörde faktiskt av sig. Vi fick besked från Sven Wollter, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgård, Lennart Jähkel och många fler. Den tyngsta pjäsen som vi var i kontakt med var Stellan Skarsgård. Det var surrealistiskt när han ringde och sa att han inte kunde. 

Drömmer om Hollywood

För att spela in filmen gjordes en crowdfounding och totalt har man fått in 30 000 kronor.

– Jag skulle kalla produktionen för professionell och nu vill vi få ut filmen till festivaler. Den kommer spelas i Uppsala, Stockholm och Göteborg, men jag tror att den kan ha dragningskraft internationellt också.

Filmen kommer att ha premiär på Bio Rio i Stockholm den 1 juni i år.

– Vi håller på och klipper just nu och försöker höja produktionsvärdet så mycket vi kan. Det känns skitkul att få till en så bra produktion.

Vad är drömmen i framtiden?

– Det är att jobba med film. Jag ska ha en praktik på en filmstudio framöver och där hoppas jag att jag kan få en fast tjänst. På sikt vill jag göra film, det är det som är det roliga. - Som 30 är man fortfarande ung i filmbranschen som tur är och ingen kommer ge mig ett regijobb direkt men jag har målet i sikte och jag kommer bara köra på tills jag kommer dit eller i närheten av det. Jag vill bara jobba med film helt enkelt. Sen är såklart den stora drömmen Hollywood. Det var de filmerna jag växte upp med och som jag främst konsumerar. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt