Annons:

Stjärntätt toppderby trots att Lindgren tvingas kasta in handduken

När Dackarna och Västervik möttes i Målilla i slutet av maj vann hemmalaget med 14 poäng. På tisdagskvällen är det dags för ett stjärntätt returmöte i Västervik mellan de båda topplagen. Foto: Arkivbild

Stjärntätt toppderby trots att Lindgren tvingas kasta in handduken

Knappt har krutröken lagt sig efter helgens GP-tävling i Målilla, innan det är dags för nästa stora speedwayfest i norra Kalmar län. Ett stjärntätt derby mellan topplagen Västervik och Dackarna väntar i morgon, där hela sju av helgens GP-förare finns på plats.

Annons:

Tai Woffinden, Jacob Thorssell, Mikkel Michelsen, Maciej Janowski, Daniel Bewley, Andzejs Lebedevs och Filip Hjelmland. Alla stod de på startlinjen då den högklassiga GP-tävlingen i Målilla kördes i lördags.

På tisdagskvällen finns samtliga på plats när Bauhausligans tabelletta Västervik tar emot tvåan Dackarna hemma på Hejla Arena i en match som kan komma att bli något alldeles extra. Lägg till världsförare som bland annat Brady Kurtz, Rasmus Jensen och Bartosz Smektala, så förstår du nivån på den prestigefyllda derbydrabbningen.

Nya namn i båda lagen

När de båda lagen möttes i Målilla för drygt två månader sedan vann Dackarna med klara 52-38, och har ett bra utgångsläge för att kunna lägga beslag på bonuspoängen.

Jämfört med den matchen är det ett nytt namn i vardera laguppställning. David Bellego ut och Mikkel Michelsen in i Västervik, medan Brady Kurtz har ersatt Adrian Gala i Dackarna. Men till sex sjundedelar är alltså de båda lagen intakta sedan dess.

– Det är storfavoriten Västervik vi möter, ett lag som har 19 raka hemmasegrar, Självklart får de gälla som favoriter även om vi är dem hack i häl i tabellen, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

"Lyft en nivå"

Dackarnas förare har visat fin form den senaste tiden. Daniel Bewley vann GP-tävlingen i Målilla, Andzejs Lebedevs har varit lagets bäste poängplockare de senaste matcherna, Maciej Janowski floppade visserligen i Målilla i lördags men revanscherade sig redan på söndagen då han kom tvåa i det polska mästerskapets deltävling (efter Bartosz Zmarzlik men före Patryk Dudek och Jaroslaw Hampel) och Rasmus Jensen har legat på en imponerande jämn och hög nivå.

– Dessutom har vi lyft en nivå sedan vi fick in Brady Kurtz i laget. Att det skulle släppa i GP-serien för Daniel Bewley har jag bara väntat på. Han är ruskigt snabb, men har haft lite stolpe ut, säger Mikael Teurnberg.

– Vi har en fin känsla i laget, och det ska bli jättekul med derby och mycket folk på läktarna. När jag flyttade ner hit till Småland insåg jag snabbt att de här matcherna verkligen var något extra, och det kommer det bli i morgon också. Många Dacke-supportrar lär resa till Västervik.

Mörbultad stjärna avstår matchen

Liksom i förra matchen mot Dackarna får Västerviks lagledare Morgan Andersson klara sig utan sin svenske världsstjärna Fredrik Lindgren. Fredrik kraschade i finalen i helgens GP, men läkarundersökningen visade att han klarade sig utan några frakturer.

– Han har fått en lättare hjärnskakning, har ont i musklerna och är allmänt blåslagen. Det är ingen större fara med honom, men han kommer inte kunna vara med mot Dackarna utan Bartosz Smektala är redo i stället. För att få köra med Fredrik i slutspelet måste vi ha in honom i en tävling till i grundserien, men det löser vi, säger Morgan Andersson.

Hur går dina tankar inför morgondagen?

– Det blir en häftig match mellan två riktigt bra lag. Vi är starka hemma och formen är fin på de flesta förarna. Vi känner oss trygga på hemmabanan där vi vet hur vi ska köra. Banan är ganska svår och det är många världsstjärnor som har kommit hit och inte lycktas prestera.

– Om vi ska kunna ta hand om Dackarna måste vi dock upp på absolut högsta nivå. Vi har inte ställts mot ett så här starkt lag på papperet tidigare i år. Alla deras topp fem-åkare är grymma och går som klockor nu. Kanske hade vi behövt Fredrik denna gång, men vi går så klart för segern. Vi har absolut inte heller gett upp bonusen, men vi börjar med 46 poäng så får vi se om vi når de 53 som krävs för det, säger Morgan Andersson.

Fakta

DERBYLAGEN:

Västervik: 

1. Bartosz Smektala 

2. Mads Hansen

3. Tai Woffinden

4. Jacob Thorssell

5. Mikkel Michelsen

6. Anton Karlsson

7. Gleb Chugunov

Dackarna:

1. Brady Kurtz

2. Maciej Janowski

3. Rasmus Jensen

4. Daniel Bewley

5. Andzejs Lebedevs

6. Ludvig Lindgren

7. Filip Hjelmland

 

VÄDERPROGNOS:

Västervik, tisdag kl 19.00: Sol och 19 grader.

Källa: SMHI

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt