Annons:

  • Premiären avklarad: värmen skrämde bort folk från fälten –

    Yvonne Wikstål från Gårdveda passade på att plocka jordgubbar under premiärdagen. "Det gick rätt bra trots värmen. Jag plockade 3,5 kilo på en kvart, de var stora och lättplockade", säger hon. Foto: Privat

  • Premiären avklarad: värmen skrämde bort folk från fälten –

    Tappra plockare i värmen. "Vi har 25-årsjubileum i år", säger gårdens ägare Elisabeth Axelsson. Foto: Privat

Premiären avklarad: värmen skrämde bort folk från fälten – "Hoppas på bättre säsong än i fjol"

Axelssons i Aby inledde sin självplockning av jordgubbar på måndagen. Värmen ställer till en del, nu hoppas man på lite svalare väder.
– Med dagens ökade kostnader skulle vi vilja få en bättre säsong än i fjol, säger gårdens ägare Elisabeth Axelsson.

Annons:

Det är 25-årsjubileum för självplockningen hos Axelssons i Aby. Premiären fick inte riktigt den rivstart man hade hoppats. Elisabeth Axelsson förmodar det beror på värmen, som säkert skrämt bort en del från jordgubbsfälten.

– Det har börjat ganska lugnt, även om det kommit några fler än jag trodde. Det är svårt att göra en bedömning hur intresset ska bli när det är så här varmt, även om det fläktat en del i dag, säger hon.

Vill ha upplevelsen

De som kom var nöjda över att det gick snabbt att plocka, bären är stora och lättplockade enligt Elisabeth som mötts av glada miner från kunder som längtat efter att självplockningen ska dra igång, så man får hela upplevelsen med att plocka bären själv.

– Det är efterlängtat, många säger att det är årets höjdpunkt och tycker att ”nu är det äntligen sommar”.

Ligger premiären ungefär i tid som den brukar?

– Ja, den brukar ligga runt det här datumet, det är rätt ordinärt. Det är kanske fem år vi kunnat inleda självplockningen till midsommar, men det är inte vanligt. Och hade inte den här värmen kommit, så hade premiären blivit lite senare i veckan.

Hoppas på lite svalare väder

Nu hoppas hon, för jordgubbarnas bästa, på lite svalare väder, 20-25 grader skulle vara perfekt. Värmen gör att jordgubbarna mognar på en gång om det får hålla på så här, så de hinner inte plockas i samma takt som de blir klara.

– Det var likadant förra året, att det blev väldigt varmt på en gång, så mycket bär gick till spillo, säger Elisabeth. Allt runt omkring med gödsel, gödning, transporter och emballage har gått upp så oerhört mycket i pris, så nu hoppas vi på en bättre säsong där vi får ut lite mer än vi fick i fjol, som inte var en bra säsong resultatmässigt.

För riktigt morgonpigga

Utöver de vanliga öppettiderna har man också bestämt att utöka med kvällar och tidiga mornar för de riktigt morgonpigga i år.

– Men vilka dagar det blir har vi inte bestämt, utan det blir lite utifrån vädret, säger Elisabeth Axelsson.

Yvonne Wikstål från Gårdveda, utanför Målilla, var en av dem som tog vara på möjligheten.

– Det har gått bra tycker jag, trots värmen. Jag har plockat 3,5 kilo på en kvart, de var stora och lättplockade, säger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt